Реклама / Ads
4| 4050 |07.11.2022 НОВИНИ

Руският газов навик, който Европа не може да пребори: LNG

.
Европейските лидери се похвалиха, че намаляват зависимостта си от руския газ, след като Владимир Путин нахлу в Украйна. Но това е само част от истината. Докато доставките на природен газ, доставен по тръбопроводи, намаляха драстично тази година, вносът на втечнен природен газ (LNG) от Русия в ЕС се е увеличил с 46 процента на годишна база през първите девет месеца на 2022 г., според данни на Европейската комисия.
 

За страните от ЕС рискът е, че нарастващото използване на втечнен природен газ по море от Русия може да постави Европа на милостта на нова порция газово изнудване от страна на Владимчир Путин през 2023 г., точно когато блокът се стреми да презареди запасите си от газ за зимата.


За служителите на ЕС беше повод за гордост, че страните намалиха покупките си на руски изкопаеми горива от началото на войната, докато лидерите се опитваха да навредят на финансите на Кремъл. 


И докато съкращенията на доставките на тръбопроводен газ бяха драстични, историята с по-малката търговия на LNG на Европа с Русия се оказва различна. 


Статистически данни, споделени с брюкселското издание "Politico" от Европейската комисия, показват, че между януари и септември 2022 г. страните от ЕС са внесли 16,5 милиарда кубични метра руски LNG, спрямо 11,3 милиарда кубически метра през същия период на миналата година.


Увеличението на вноса на втечнен природен газ е малко в сравнение с огромния спад на вноса на газ от руски тръбопроводи, който е намалял наполовина от 105,7 млрд. куб. м през първите девет месеца на миналата година до 54,2 млрд. куб. м през същия период на тази година, според данните на Комисията. Но нарастването на LNG противоречи на реториката на ЕС и не е лишено от присъщи рискове, твърдят анализатори на енергийния пазар.


Франция, Холандия, Испания и Белгия са били основните вносители на руски LNG през 2022 г., според анализ на групата за наблюдение на енергийния пазар Montel, като една трета от доставките на руски LNG за Европа са насочени към Франция и почти една четвърт към Испания.


По-голямата част от руския втечнен природен газ, пристигащ в Европа, идва от енергийната компания Новатек, която управлява терминала за втечнен природен газ Ямал в северозападен Сибир, в който френският енергиен гигант TotalEnergies е миноритарен акционер. Някои европейски страни имат дългосрочни сделки за внос на LNG, които остават да бъдат изпълнени още няколко години.


За разлика от мажоритарно притежавания от Русия Газпром, който има монопол върху износа на тръбопроводи, Новатек е независима компания, но има "акционери, които са близки до Кремъл, което може силно да повлияе на нейните операции“, според анализ, публикуван от Columbia Университетски център по глобална енергийна политика.


Само две страни в Европа – Обединеното кралство и Литва – са спряли напълно вноса на руски LNG.


Изваждането на руския втечнен природен газ от пазара на ЕС би означавало, че европейските страни купуват повече втечнен природен газ от другаде по света, повишавайки цените за по-бедните страни в Азия. Експерти обаче посочват, че увеличеният внос на руски втечнен природен газ е повишил потенциала Русия да използва втечнения природен газ като геополитическо оръжие.


Подобен ход може да има последствия за ЕС през 2023 г. на фона на новите предупреждения от Международната агенция по енергетика, че Европа може да се сблъска с недостиг на газ от до 30 милиарда кубични метра по време на сезона на зареждане на хранилищата следващото лято.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2966 |31.10.2022 Ще имаме газова връзка и със Скопие . 0| 2779 |29.10.2022 Гълъб Донев: Предстои да подпишем договор за газова диверсификация между Кюстендил и Жидилово . 0| 2850 |21.10.2022 Руският съд разпореди арест на журналистката Марина Овсянникова . 9| 3195 |19.10.2022 Руският генерал Армагедон /Суровикин/ призна за настъплението в Украйна в Херсон

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads