Реклама / Ads
8| 2795 |16.04.2023 НОВИНИ

Руският Патриарх честити Великден и причисли Украйна към “русский мир”

.
Руският патриарх Кирил, който инвазията на Владимир Путин в Украйна като “свещена война” срещу Антихриста, сега честити Възкресение Христово на православните християни в Русия и Украйна, но вкара управляваната от Володимир Зеленски държава в така нареченият “русский мир”.
 

"Сега на нашата историческа руска земя се случват тъжни събития, които дори могат да бъдат описани като вътрешна вражда. Днес се обръщам към руснаците и украинците, особено към тези, които се оказаха въвлечени в този конфликт против волята си: със силата на нашата молитва , и нашите добри дела, и нашите добри намерения, ние трябва да направим всичко, за да спрем този конфликт възможно най-скоро“, каза Кирил, цитиран от руската държавна информационна агенция ТАСС.

 

Всъщност “историческата руска земя” неведнъж е била аргумент на Путин и приближените му, които почти (или напълно) отричат съществуването на Украйна. Ето така например бившият руски президент Дмитрий Медведев, който е размахвал ядрената карта многократно, заяви, че Украйна “не е нужна на никого като държава и затова ще изчезне”. 

Руският патриарх Кирил не изневери на себе си и продължи със спорната реторика, която отрича съществуването на Украйна като независима и отделна от Руската федерация държава. Кирил изрази "надежда", че двата народа ще "възстановят своя мир и добро съвместно съществуване като братски народи, които в някакъв момент са били една нация, обитаваща една държава - Русия". 

 

Украйна обявява независимост в края на август 1991 г., когато се разпада Съветския съюз. На 8 декември 1991 г. Украйна, Беларус и Руската федерация подписват в Брест т.нар. Беловежко споразумение, с което казват на света, че СССР не съществува, и създават Общността на независимите държави (ОНД). След разпада на СССР Леонид Кравчук печели президентските избори в Украйна с близо 60% избираемост. По това време стандартът на живот рязко спада, като брутният вътрешен продукт се свива с близо 60% между 1990 и 1999 г.,а нивата на инфлацията достигат петцифрени стойности. Увеличават се престъпността и безработицата.

 

През 1994 г. в Будапеща под председателството на Ядрения клуб, Украйна доброволно се съгласява да се откаже от ядрения си арсенал, останал ѝ в наследство от СССР, и да го върне на юридическия наследник на Съветския съюз – Руската федерация. В замяна на този акт Великобритания, САЩ и Русия стават гаранти за суверенитета и териториалната цялост на Украйна.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 3000 |16.04.2023 Патриарх Неофит: Христовото Възкресение е фундаментът на нашата спасителна вяра . 4| 2549 |15.04.2023 Патриарх Неофит ще отслужи празничното пасхално богослужение . 6| 2848 |09.04.2023 Патриарх Неофит: Мирът и благодатта на нашия Господ Иисус Христос да бъдат с всички нас . 17| 10374 |13.03.2023 Стафан Гамизов: Безочие - откъде накъде Борисов честити Оскара на Грозев?!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads