Реклама / Ads
3| 4060 |25.09.2019 НОВИНИ

Руските лекоатлети отново дисквалифицирани за Световното първенство в Катар

.
Източник: 24канал
Международната асоциация на лекоатлетическите федерации (IAAF) потвърди забраната за участие на Общоруската федерация по лека атлетика в международни състезания, след като бяха констатирани серия нарушения на антидопинговия кодекс.
 

Това съобщи след заседание на Съвета на IAAF Руне Андерсен, ръководител на работната група, извършила проверка за спазване на антидопинговия кодекс от ВФЛА.

 

Въпреки очерталия се прогрес все още не са решени ключови проблеми в организацията на антидопинговия контрол, смятат експертите от IAAF. Потвърдени са съмненията, че треньори, допуснали и поощрявали употребата на допинг, продължават да работят във федерацията.

 

Продължава разследването около скандала със състезателя по висок скок Даниил Лисенко, чийто медицински картон е бил подменен с участието на високопоставени служители от Общоруската федерация. Тази рискована стъпка е била предприета, за да бъдат укрити нарушения на антидопинговия режим, допуснати от Лисенко.

 

Р. Андерсен подчерта, че IAAF е взела предвид и решението на Световната антидопингова агенция (WADA), която е започнала нова проверка на Руската антидопингова агенция след сигнали за манипулиране на пробите, дадени от руски лекоатлети.

 

В крайна сметка руските спортисти са лишени от правото да се състеават под националния си флаг на 17-то световно първенство, което започва на 27 септември в Доха, столицата на Катар. Както стана и на предишното първенство преди две години. Тридесет атлети от Руската федерация са допуснати до шампионата като индивидуални участници и вероятно ще стартират под олимпийския флаг.

 

Скандалите с руските лекоатлети и антидопингови „специалисти“ започнаха през ноември 2015 г., когато експертна комисия от WADA публикува доклад, в който бе доказано държавно участие в организацията и масовата употреба на допинг от руски спортисти. След серия от проверки, протести от руска страна, препроверки и нови убедителни доказателства националният отбор на Руската федерация по лека атлетика не бе допуснат на Олимпийските игри в Рио де Жанейро и в още няколко международни състезания.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 4155 |18.09.2019 Съкратеното съдебно производство отново в правната комисия в НС . 1| 5015 |17.09.2019 Отново обгазиха Русе и Нова Загора . 2| 4361 |13.09.2019 Отново гасят пожара край Котел . 0| 4330 |13.09.2019 Днес отново ще бъде слънчево

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads