Реклама / Ads
3| 4963 |28.07.2019 НОВИНИ

Събират средства за стаж на трима ученици от школата на Теодосий Теодосиев

.
Трима ученици от школата на учителя по физика Теодосий Теодосиев са поканени на летен стаж в Сан Диего, Калифорния. За да стане обаче той реалност, на тримата ученици ще са нужни около 15 000 долара за транспорт, храна и настаняване.
 

Първите трима стажанти, които ще заминат за Калифорния, са топ медалистите на страната от международни състезания по физика и математика, млади български надежди в областта на науката - Александър Глушков, Александър Проданов и Стилиян Иванов.

 

Александър Глушков-16 г.: Понеже в училище обикновено се изучава само теоретичната част на физиката, няма никакъв начин за досег до експерименталната ѝ част, съответно в лаборатория, оборудвана лаборатория, има много повече възможности и начини да се докоснем до истинската част на науката.

 

 

Александър Проданов-15 г.: Аз лично съм изключително горд от факта, че бях избран като един от хората, които да отидат там, тъй като наистина проф. Теньо Попминчев е един така светъл представител - това, което България може да постигне в научната област. И наистина той с това, че е бил лауреат за Нобелова награда, с изключително голяма вероятност да спечели такава. С невероятното си постижение, което в интерес на истината е било смятано за невъзможно, преди той самият да го направи, мисля, че наистина да имаш възможност да се докоснеш до такъв човек е една много добра възможност.


Проф. Теньо Попминчев, който придоби световна известност с откритието си в лазерните технологии, е поканил и своя учител.

 

Теодосий Теодосиев: Аз не искам да ходя с тези деца. Предпочитам да отиде някой от нашите големи лауреати, които в момента учат някъде на запад, който е студент, перспективен, физик, лауреат, печелил медали от Световни олимпиади и който максимално ще възприеме нещата, които там се правят, които на предела на съвременната наука и може той да направи някое друго откритие.

 

За да се осъществи стажът обаче са нужни средства за транспорт, храна и настаняване на тримата стажанти за триседмичен период - около 15 000 долара.

 

Банковата сметка за дарения от България е:

Титуляр на сметката: Фондация "ТЕО"

Банка ДСК АД

Клон: Казанлък

BIC: STSABGSF IBAN:

BG41STSA93000021850154

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 4162 |27.07.2019 Социалисти от цяла България се събират на Бузлуджа . 7| 4576 |25.07.2019 Социалистите се събират на връх Бузлуджа в събота . 7| 4459 |20.07.2019 Данаил Кирилов пита КС за тримата големи . 0| 3894 |17.07.2019 Разстреляха трима турски дипломати в Северен Ирак

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads