Реклама / Ads
1| 3841 |17.02.2020 НОВИНИ

Съдът предложи споразумение по делото за мръсния въздух в София

.
Източник: БГНЕС
Възможно ли е споразумение между Столичната община и гражданите и неправителствените организации по делото за мръсния въздух в София?
 

Този въпрос към страните отправи в края на поредното заседание днес съдия Албена Ботева, след като за пореден път стана ясно, че процесът ще върви трудно, а очакваните заключения по експертизи ще се проточат.

 

Съдия Ботева подкани страните да помислят за спогодба, като подходят позитивно и с нагласа, че е възможно да постигнат съгласие по основните спорове.

 

Колективният иск срещу общината беше заведен преди 3 години и цели да бъде преустановено замърсяването на въздуха в София, както и да се установи неефективната реакция на общината в периода 2015 г. – 2017 г. Делото тръгна в съда едва миналата година, а преди това трима съдии се отведоха, двама го прекратиха, докато накрая апелативният съд определи, че съдебен процес трябва да има и той беше поет от Албена Ботева.

 

Още през май м.г. беше назначена комплексна експертиза, която да установи дали общината е вземала адекватни мерки срещу мръсния въздух, но по нея тепърва ще бъдат назначавани нови експерти.

 

Днес съдът отведе вещото лице доц. Нели Громкова, тъй като тя е участвала в изготвянето на програмата за качеството на въздуха за 2011-2014 г. на столичната община. Искането за отвод беше на ищците, които подчертаха, че доц. Громкова е предлагала мерките за справяне с проблема, които пък те твърдят, че са неефективни.

Тя беше в залата днес и реагира бурно на отвода, въпреки че съдът ѝ присъди 200 лева за свършената работа до момента. Громкова каза, че е загубила 3 месеца, при положение че е била назначена за вещо лице без нейно съгласие.

 

Следващото заседание е чак на 11 май, докогато евентуално ще бъдат намерени нови експерти, които ще успеят и да изготвят заключението.

 

Предложението на съдия Ботева за спогодба беше посрещнато резервирано и от двете страни. Представителите на общината заявиха, че евентуално предложение трябва да дойде от ищците, а те пък очакват инициативата да е от страна на кмета Йорданка Фандъкова, след като е спечелила и последните избори, в които е посочила като приоритет и справянето с мръсния въздух.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4133 |15.02.2020 Съдът решава остават ли в ареста полицаите, откраднали тото фиш . 0| 4166 |13.02.2020 Спецсъдът гледа мерките на митничарите от ГКПП ”Калотина” . 11| 4595 |10.02.2020 Новаков: Няма ”тайно споразумение” за лева. Курсът остава такъв . 18| 4975 |09.02.2020 Дариткова: Борисов предложи да обявим примирие на президента

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads