Реклама / Ads
1| 5554 |21.03.2011 НОВИНИ

Съдът слуша свидетели по делото "Наглите"

.
Днес Софийски градски съд разпитва близки на жертвите на групата за отвличания „Наглите". Първият, който даде показания на днешното съдебно заседание, беше бившият транспортен министър Вилхелм Краус.
 

Той каза, че е писал жалба до министъра на вътрешните работи, след като са отвлекли сина му - Михаил, пише News.bg.

Припомняме, Михаил Краус беше отвлечен в края на октомври 2007 г. в София. Първоначално похитителите поискали за живота му 1,2 млн. евро, но той бе освободен на 20 ноември 2007 г. срещу 300 хил. евро откуп.

Преговорите водел другият син на Вилхелм Краус - Антон.

Бившият транспортен министър раздели преговарящите похитители два типа - „класически пример за доброто и лошото ченге".

Няколко дни след похищението на Михаил Краус, семейството му уведомило органите на МВР. Полицията помагала в комуникацията с похитителите като давала съвети за начина на поведение на близките.

Самият Михаил, след като бил освободен, не искал да излиза от вкъщи или излизал само с приятели. "Все още е в много тежка, стресова ситуация", разказа баща му. Той заяви пред съда, че едва ли могат да се намерят думи, с които да се опише стреса, който са изживели и синът му, и цялото му семейството.

Антон Краус разказа как е преговарял с похитителите и как получил отрязания пръст на брат си. Според инструкциите парите за откупа на Михаил Краус трябвало да бъдат оставени близо до кофа за боклук със светлоотразител до околовръстния път около столичния квартал „Младост".

След освобождаването му, Михаил Краус споделил пред близките си, че се чувствал като куче през цялото време. Брат му Антон пък каза, че познавал Даниел Димитров - Данчо Релето и Иван Пайнавелов - Сапата още преди отвличането и знаел, че се занимават с кражба на автомобили.

Левент Чакър - синът на бизнесмена Мехмет Чакър, разказа, че за живота на баща му похитителите поискали 5 млн. евро. Той обаче ги уведомил, че сумата е непосилна и в крайна сметка успял да събере и предаде над 50 хил. евро и около 117 хил. лв. Левент Чакър и брат му хвърлили събраната сума от прозореца на влак, пътуващ от София за Бургас. Двамата следвали инструкциите на похитителите и „предали" откупа близо до гара „Стамболийски".

„Наглите" обаче не били доволни от събраната сума и предупредили Левент Чакър „да не се прави на хитрец". Престъпна група от Пазарджик била смятана първоначално за поръчител на отвличането на Мехмет Чакър. Синът на бизнесмена разказа в съда, че е било заведено дело срещу тази група, но доказателствата били малко, заради което делото било прекратено.

Предстои разпит на още петима близки на отвлечени, които ще разкажат как похитителите са се свързали с тях и как са предали парите за освобождаването им.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 5504 |17.03.2011 Велчев: Не е нормално да се бави делото срещу Ал.Петров . 22| 5452 |16.03.2011 ВАС даде ход на делото срещу Кушлев . 6| 4799 |16.03.2011 СГС прекрати делото срещу баба Цецка . 6| 5580 |14.03.2011 Спецсъдът стартира през август

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads