Реклама / Ads
2| 3014 |13.01.2023 НОВИНИ

Съдбата на Националната детска болница: Донев инспектира изграждането й

.
старата сграда, предназначена за Национална детска болница
Какво се случва с изграждането на Националната детска болница проверява служебният премиер Гълъб Донев. 
 

Служебното правителство обяви за свой приоритет изграждането на националната педиатрия и в началото на ноември избра терен в кв. “Горна баня”, който се намира в непосредствена близост до болницата по ортопедия "Проф. Бойчо Бойчев".

 

Казусът с изграждането на Националната детска болница стои нерешен вече над 30 г. Тя трябваше да бъде изградена в двора на УМБАЛ “Александровска”, но сградата остана недовършена години наред. Така се зароди дискусията годна ли е вече съществуващата сграда, за да обезпечи нуждите на съвременно лечебно заведение и безопасна ли е изобщо конструкцията. В крайна сметка, след поредица от спънки, дискусии, срещи и проблеми, за болницата бе избран нов терен.

 

По думите на Гълъб Донев Европейска инвестиционна банка и израелски специалисти безвъзмездно ще окажат помощ по оценката за строителството на болницата - неща, които трябва да предшестват изграждането й. 

 

“Документите са съгласувани между няколко министерства и предстои изработване на подробен устройствен план. Възстановихме средствата, които бяха отпуснати преди това - около 8.5 млн. лева. Изготвя се проект, подложен на обществено обсъждане. Колко ще струва детската болница може да се говори след като се изготви архитектурния проект. Не мога да кажа още колко отделения ще има, но ще бъдат засегнати всички специалности, ще се постараем да обезпечим с модерна апаратура”, обясни здравният министър Асен Меджидиев пред журналистите.

 

Обектът е от национално значение. Това частично ускорява изграждането и част от административните процедури могат да бъдат изпълнени предварително.

 

Той изрази надежда в началото на следващия месец теренът да бъде разчистен и следващата година да започне строежа.

 

Меджидиев изтъкна, че е предвидено по проект към детската болница да бъде изграден хотел, рехабилитационен център, който да ползва местната минерална вода и хеликоптерна площадка за спешните случаи от цялата страна.

 

Следващият един месец предстои подписване на договор по чл. 15, премахване на сградите. Ще бъде одобрен със заповед на регионалния министър подробният устройствен план, за да може да влезе в сила и да се пристъпи към следващи действия, обясни на свой ред арх. Иван Шишков, регионален министър.

 

Очаквайте подробности.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3052 |13.01.2023 Отново обсъждат съдбата на Гребната база в Община Пловдив . 0| 3046 |13.01.2023 Премиерът инспектира градежа на Националната детска болница . 3| 6307 |29.12.2022 Биляна Петрова за женския затвор: Хибрид между лудница, затвор и детска градина . 2| 3185 |28.12.2022 Нова линейка за детската болница в София даряват от инициативата ”Капачки за бъдеще”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads