Реклама / Ads
5| 4919 |27.08.2009 НОВИНИ

Съдиите ни - стресирани и в хронично напрежение

.
Делата били сериозен източник на хронично напрежение и можели да станат причина за т. нар. "прегаряне".
 

Съдиите в България са изправени пред редица стресогенни фактори
, сочи изследване, направено по проектът, подкрепен от Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд."

Сред причинителите на стреса при съдиите са обема на делата, асиметрията в разпределението и неритмичността на трудовото натоварване. Според специалистите други фактори са натискът за вземане на важни решения в неблагоприятна психосоциална атмосфера и изолация.

Експертите са на мнение, че резултатите от изследването трябва да се предоставят за незабавно обсъждане на ръководството и членовете на Съюза на съдиите в България и на тази основа да се изработи становище и план за действие, с които да бъдат запознати ВСС и Министерството на правосъдието.

Данни от изследването сочат, че българските съдии, както и колегите им в другите страни членки на ЕС и в САЩ, изпитват нарастващо ниво на трудово-професионален стрес от делата, които гледат основно за престъпления срещу личността, срещу деца, сексуални престъпления и престъпления, извършени по особено жесток начин или привличащи засилено обществено и медийно внимание. Експертите, правили изследването, са на мнение, че характеристиките на съдебното производство като продължителността и прекъсванията на делата оказват сериозен източник на хронично напрежение и могат да станат причина за т. нар. "прегаряне".

Българските съдии нямат системно развиван и поддържан имунитет и действаща защитна система от програми за овладяването на последствията от хроничния трудово-професионален стрес, сочи изследването.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 6283 |23.07.2009 Ж.Комитова: Модерният натиск над съдиите е чрез Инспектората на ВСС . 5| 5026 |15.04.2009 Червен картон за съдиите от Дупница . 3| 4993 |05.07.2007 Страх тресе съдиите за Странджа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads