Реклама / Ads

1| 3746 |24.09.2019

Съдиите от ВСС: Нарушен е балансът между правото и справедливостта в казуса ”Полфрийман”

.
Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет е изпратила на инспектората на ВСС сигнала на младежкото ВМРО срещу съдебния състав, пуснал предсрочно от затвора Джок Полфрийман, информираха от колегията.

По-рано днес от ВМРО настояха за проверка, защото била нарушена независимостта и безпристрастността на магистратите и уронен престижът на съдебната власт.
В позицията си от съдийската колегия заявяват, че са обезпокоени от ескалиращото обществено напрежение през последните дни, по повод съдебния акт и допълват, че споделят усещането на родителите на убития Андрей Монов за нарушен баланс между правото и справедливостта.

 

Ето и цялата позиция:

Позиция на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет, във връзка с постъпил сигнал от Национален младежки комитет на Политическа партия ВМРО-БНД, изказвания на представители на политически партии, академичната общност, граждани и медийни публикации, относими към определение № 429 от 19.09.2019 г. по въззивно наказателно частно дело № 921, по описа за 2019 г. на Апелативен съд – София, за условното предсрочно освобождаване на австралийския гражданин Джок Полфрийман.

ВМРО настоява за дисциплинарно производство срещу съдиите, пуснали на свобода Полфрийман.

 

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет изразява своето безпокойство от ескалиращото обществено напрежение през последните дни, по повод съдебния акт, постановен от въззивен състав на Апелативен съд – София, за условното предсрочно освобождаване на австралийския гражданин Джок Полфрийман. Ние сме съпричастни към болката и страданията на близките на Андрей Монов, като споделяме тяхното усещане за нарушен баланс между правото и справедливостта.

 

Правомощията и функциите на Висшия съдебен съвет обаче са прогласени в Конституцията на Република България и в Закона за съдебната власт. В съответствие с разпоредбата на чл. 16 от ЗСВ, Висшият съдебен съвет е административен орган, който не се намесва в правораздавателната дейност и не може да обсъжда, контролира или ревизира съдебни актове. Съгласно чл. 119 от Конституцията на Република България правораздаването се осъществява от Върховния касационен съд, Върховния административен съд, апелативни, окръжни, военни и районни съдилища, като при противоречива или неправилна практика по тълкуването и прилагането на закона се приема тълкувателно решение от Върховния касационен съд, който упражнява върховен надзор за точното и еднакво приложение на законите от всички съдилища.

 

По отношение на твърденията за нарушена независимост и безпристрастност на магистратите от съдебния състав, и за постановен от тях съдебен акт под натиск, както и за уронване на престижа на съдебната власт с посоченото определение, Съдийската колегия на ВСС предоставя получения сигнал от Националния младежки комитет на Политическа партия ВМРО-БНД, за извършване на надлежна проверка, на основание чл. 175к, ал. 3 и ал. 4 на ЗСВ, от компетентния орган - Инспектората към ВСС.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Димитър Бонгалов: Нарушение на закона е излежаването на присъда на чужди граждани в друг затвор, освен в Софийския 4| 3877 |28.08.2019 . Над 44 000 нарушения за превишена скорост регистрира КАТ за седмица 3| 3248 |21.08.2019 . Над 80% от проверките на НАП по морето приключват без открити нарушения 10| 4444 |17.08.2019 . ЦИК глоби Джамбазки с 2 бона за нарушение на Изборния кодекс 2| 3412 |09.08.2019

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ