Реклама / Ads
10| 4653 |15.09.2008 НОВИНИ

Само 10 на сто от българите подкрепят кабинета

.
Доверието в кабинета падна до граничната граница от 10 на сто. В тези проценти влизат най-хард привърженици на правителството. Общо недоверието към управляващата тройна коалиция достига 57%.
 
Това сочат данните от последното национално представително проучване на „Alpha research", направено по поръчка на Радио "България". Социолозите отчитат продължаващото недоволство от работата на министрите от БСП, НДСВ и ДПС, както и от основните държавни институции - парламент, съд, следствие, прокуратура. Спадът на доверие засяга сериозно и президентът, който досега имаше по-широка подкрепа. Рейтингът на държавния глава за четири месеца е слязъл с 15 на сто в сравнение с доверието до май.

Инициативата на ГЕРБ, СДС и ДСБ за гражданска подписка срещу правителството, според социолозите предизвиква известна мобилизация на най-твърдите привърженици, както в ляво, така и в дясно. Повечето българи обаче остават апатични от случващото се в управлението на държавата. Около 16 на сто от пълнолетните българи заявяват висока степен на готовност да се включат в тази подписка и още 15% са склонни да го направят. Това означава, че около 30 на сто от населението по принцип одобрява т.нар. „уволнение на кабинета".

ГЕРБ продължава да бъде първа политическа сила, като запазва позицията си от преди летните месеци - около 23 на сто. БСП се колебае около 13-15%. Атака и ДПС са в равни позиции около 7 процента всяка. СДС събира подкрепата на 2.9%, а ДСБ - на 1.5. Едва на около 1 процент могат да разчитат както НДСВ, така и евентуална коалиция „ВМРО-Лидер".

Кратка аритметика показва, че при това положение сигурни за следващия парламент са ГЕРБ, БСП, ДПС и „Атака", сочи „Alpha research". Тяхната прогноза е, че нито една от тези партии не би могла да има толкова сериозно преимущество, за да управлява самостоятелно и затова конфигурацията около бъдещото правителство е ключово важна.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4873 |25.08.2008 2/3 свят гледал Олимпиадата; българите- разочароващи . 8| 4766 |21.07.2008 П.Стоянов: ЕС е повече съюзник на българите от правителството и Първанов . 4| 9033 |20.07.2008 Докладът на ЕК – разказ за непроменения чип на българите . 7| 4867 |08.07.2008 А. Крушкова: Отношение, любов и сервиз могат да върнат българите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads