Реклама / Ads
4| 9047 |20.07.2008 НОВИНИ

Докладът на ЕК – разказ за непроменения чип на българите

.
„Докладът на Европейската комисия може да се прочете и като разказ за непроменения български чип”. Това обяви Петър-Емил Митев, директор на Института за социални изследвания и структури „Иван Хаджийски”.
 

„Година и половина след встъпването ни на пътя към Европа стигаме до кръстопът - в това е новият смисъл но доклада на ЕК", допълни проф. Митев при откриването на кръгла маса под наслов „Пътят в Европа: новата крачка". Според него в началото на пътя към Европа ние се оттласквахме от тоталитарното си минало, а движейки се по пътя вече в Европа, ние трябва да се отблъснем от прехода. Това се отнася и до управляващите, и до опозицията, и до институциите, и до частните фирми, и до обикновените граждани. Социологът е на мнение, че едва в следпреходния период обществото е усетило колко е натоварено именно чрез невъзможността да се скъса с различни практики. „Не може да се продължава със замазване и затваряне на очите пред корупцията във висшите етажи на властта, не може да остане ненаказана организираната престъпност", категоричен бе той.

„Преходът наистина свърши и това означава, че са невалидни политическите инструменти от 90-те години на миналия век, с които се атакуваше властта. Приключването на прехода означава, че риболовът в мътна вода е забранен. В заобикалящата ни европейска среда трябва да се огледаме и да видим всички онези неща, които ни отдалечават от европейските стандарти", отбеляза още проф. Митев. Той представи изслезване на общественото мнение, проведено от института по повод предстоящия доклад на ЕК и промените в политическия модел. Проучването е извършено сред хора от различни краища на България и с различни професии.

„Все още живеем в свят, където нормите и правилата не са задължителни", цитира Петър-Емил Митев мнение на интервюиран гражданин. Анкетираните са почти единодушни, че оценките в доклада ще бъдат остри и че трябва да бъдем наказани. „Предимството на ЕС е, че има кой да ни критикува, че има контролни органи", смята учителка на средна възраст. Друг от респондентите пък е бил категоричен, че „ние сме некомпетентни, компетентността ни стига до началник цех".

Политологът Борис Попиванов пък съобщи, че хората иронизират готвения вот на недоверие - „управляващите ще бъдат обявени за некадърни, а опозицията - за чиста и почтена". Доминиращото мнение е, че политиците сега ще се замерят с обвинения, докато се забрави предметът на спора.Освен това сценарият е до болка познат и резултатът също. Според авкетираните тези вотове са упражнение по риторика, средство на десните партии да покажат, че ги има. Радикално настроен обаче е бил един компютърен специалист. Той е заявил, че към парламентарния натиск трябва да се добави и уличен, защото управляващите трябва да си ходят. Пристанищен работник пък е обобщил: „Който и да дойде на власт, ще го изядат с приказки".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 5742 |29.06.2008 Марк Грей: Докладът на ЕК не е за правителството, а за перспективите на страната . 23| 5650 |13.06.2008 Разкази на ХИЛД . 1| 7578 |01.06.2008 Красотата в разказа "Шибил" тества зрелостниците на матура . 0| 6410 |13.07.2007 "Любов и спасение в разказите на Йордан Йовков" е темата по литература в Софийския университет

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads