Реклама / Ads
2| 3225 |02.12.2022 НОВИНИ

Само във Фрог: За какво да сме нащрек, когато си купуваме риба за Никулден?

.
шаран
Когато купуваме риба за Никулден, тя трябва да е с изпъкнали очи, плътно прилепнали към тялото хриле, с прозрачна слуз, която да е без мирис, с еластична текстура, с трудно отделяща се от костите мускулатура.
 

Това съобщи за ФрогНюз Бистра Иванова, началник отдел контрол на храните и граничен контрол в областна дирекция – София-град. 

 

"Трябва да гледаме също така дали е осигурено достатъчно количество лед, за да е добре съхранена рибата и да нямаме притеснения, че нещо с нея не би било наред. Ледът трябва да е с гладка форма, така че да не може да нарани рибата допълнително по време на съхранение", допълни Иванова.

 

Тя увери, че за качеството на рибата ще следят зорко и от Българската агенция по безопасност на храните, така че клиентите може да се чувстват спокойни, че на пазара ще има качествена и прясна риба.

 

"През последните години не сме свидетели на сериозни нарушения, такива, каквито крият риск за здравето на хората. Фирмите стават все по-добри по отношение на прилагането на тези изисквания", обясни Бистра Иванова.

 

"Очакват се стотици проверки на обектите, които предлагат риба за Никулден. Периодът е само една седмица, но е достатъчен. Очаква се да се правят поне по 40 проверки по тази тема на ден. В София имаме 40 инспектори, които ще работят на терен за ден, така че всеки, който има в района си такъв обект, ще го проверим в обхвата на заповедта".


"Заповедта за проверка на обектите, които предлагат риба за Никулден е с доста широк обхват. Тя обхваща както производствените обекти, така и обектите за търговия на дребно и едро и заведенията за обществено хранене, където също се предполага, че ще има по-голямо зареждане и повече консумация на риба около празника."

 

"Проверките протичат по следния начин, проверява се първо сградния фонд, технологичното оборудване и условията, които са осигурени в момента. След това се проверяват самите храни, в случая на рибата като акцент. Гледа се как е изложена, визуално как е поставена, дали са спазени температурните условия". 


"След това се акцентира върху придружаващите документи, срока на годност, произхода, адекватно ли е отбелязана страната на произход на етикета, съответства ли на документацията от документа, с който е пристигнала. Това се прави, за да сме сигурни, че хладилната верига не е опорочена. Не на последно място, разглеждат се записи свързани с тази дейност, здравни книжки на персонала, дезинфекционен режим и т.н.".


"Това, което изискваме от търговците също така е на мястото, където се прилага рибата да се посочи информация за произхода, така че да може клиента съвсем информирано да направи своя избор при покупката и да няма от какво да се притеснява", обясни началникът на отдел контрол на храните и граничен контрол в областна дирекция – София-град Бистра Иванова.

 

Констанца Илиева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 6459 |02.12.2022 Валери Йорданов пред Фрог: В театъра се срутват стени от декори, внимаваме къде се катерим, изпитваме параноя . 3| 3418 |01.12.2022 НС отхвърли предложението на ДПС да се гласува само с хартия. Подкрепиха го само от ”Български възход” . 8| 5093 |01.12.2022 Иво Димчев пред Фрог: От 15 години съм ХИВ-позитивен и живея по-добре от всякога . 4| 3239 |01.12.2022 Божидар Божанов: Всички партии бяха поканени да видят кода, но отидох само аз

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads