Реклама / Ads
2| 3097 |07.08.2023 НОВИНИ

Сарафов разпореди извършването на пълна проверка на работата на Невена Зартова

.
Сарафов разпореди извършването на пълна проверка на работата на Невена Зартова Източник: БГНЕС
Изпълняващият функциите главен прокурор на Република България Борислав Сарафов разпореди извършването на пълна проверка на работата на административния ръководител на Районна прокуратура-София Невена Зартова по организацията и ръководството на дейността на СРП в периода 01.01.2022 г. - 31.07.2023 г.

Това съобщават от пресцентъра на прокуратурата. 

 

Проверката е в изпълнение на основната цел на контролната дейност на ПРБ за обезпечаване на точното и еднакво прилагане на закона. 

 

Инспекцията ще обхване дейността на административния ръководител както по организация, ръководство и контрол на дейността на Районна прокуратура-София, така също и по осъществяване на контрол за спазване на сроковете за извършване на разследванията и при упражняването на правомощията, свързани с реализиране на дисциплинарна отговорност на прокурорите по постъпили жалби и сигнали; внесените предложения в Прокурорската колегия на ВСС за налагане на дисциплинарни наказания; предприети действия за вземане на мерки за процесуална принуда спрямо обвиняеми лица; срочното приключване на делата, осъществения контрол за това и др.

 

В рамките на проверката ще бъде инспектирана работата на Невена Зартова и в качеството й на наблюдаващ прокурор по преписки и досъдебни производства, в т.ч. срочност на разследванията, ритмичност на действията и др.

 

Със същата заповед главният прокурор е разпоредил проверка на работата и на Радослава Каназирева, прокурор при СРП. Каназирева е била наблюдаващ прокурор по досъдебно производство, водено по чл. 122 от НК /за причиняване на смърт по непредпазливост/, по което спрямо обвиняемия Ч.Б. през м. април 2022 г. Софийски районен съд е определил мярка за неотклонение „подписка“.

 

Проверката ще обхване всички неприключени и решени от прокурора досъдебни производства, ритмичност и срочност на разследването, мотивираност на постановените актове, осъществения контрол на взетите мерки за процесуална принуда спрямо обвиняеми лица, както и натовареността на магистрата в последните три години.

 

Инспекцията в СРП е възложена на екип от петима прокурори от Върховна касационна прокуратура, Апелативна прокуратура-София и Софийска градска прокуратура. Срокът за представяне на доклада от проверката е 11 септември 2023 г.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 2735 |06.08.2023 Сарафов за висящото дело срещу обвиняемия за двете убийства край София: Брутална некомпетентност и немарливост . 3| 2478 |06.08.2023 След двойното убийство в Лозен: Борислав Сарафов поиска оставката на районния прокурор на София . 4| 2456 |30.07.2023 Сарафов изведнъж се сети да обяви война на всички случаи на насилие и хулиганство . 1| 2378 |20.07.2023 Атентаторите от летище ”Сарафово” остават в терористичния списък на ЕС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads