Реклама / Ads
11| 5560 |13.12.2022 НОВИНИ

САЩ обявяват “исторически енергиен пробив”, свързан с ядрен синтез

.
Министерството на енергетиката на САЩ планира да обяви днес ”исторически енергиен пробив”. След години работа учените са успели за пръв път да произведат реакция на термоядрен синтез - технология, която осигурява неограничен, евтина, чиста енергия.
 

Целта е да се възпроизведе ядрената реактция, чрез която се създава енергия на слънцето. Казано иначе - това е "свещеният граал" на енергията без въглерод. Учените преследват тази цел от 50-те години на миналия век. 


Огромни количества публични и частни средства бяха насочени към надпреварата за термоядрения синтез в световен мащаб с цел в крайна сметка да се произведат машини за термоядрен синтез, които биха могли да доставят електричество към мрежата без въглероден отпечатък, без радиоактивни отпадъци и много по-малко ресурси, отколкото са необходими за използване на слънчева и вятърната енергия. 


Освен ползите за климата, според учените това може да помогне за доставянето на евтина електроенергия в бедните части на света.

 

 Какво означава ядрен синтез? 


Науката за ядрения синтез разчита на разбиването на два атома при невероятно високи скорости и трансформирането на енергията от тази реакция в електричество, което може да захранва домове и офиси, без да отделя въглерод във въздуха или да изхвърля радиоактивни отпадъци в околната среда.


В продължение на десетилетия учените експериментират с реакции на термоядрен синтез, но досега не бяха успели да създадат такъв, който произвежда повече енергия, отколкото консумира.


Въпреки че постижението е значително, все още предстоят монументални инженерни и научни предизвикателства.


Инженерите все още не са разработили машини, способни на достъпна цена да превърнат тази реакция в електричество, което на практика може да бъде разгърнато в електрическата мрежа. Според учените изграждането на устройства, които са достатъчно големи, за да създадат мощност от термоядрен синтез в мащаб, ще изисква материали, които са изключително трудни за производство. В същото време реакцията създава неутрони, които поставят огромно напрежение върху оборудването, което я създава, така че то може да бъде унищожено в процеса.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3124 |09.12.2022 Пречиствателна станция в Бургаско пропадна, обявяват частично бедствено положение . 0| 3020 |09.12.2022 Френска компания се изтегля от руския енергиен гигант Novatek . 3| 2897 |08.11.2022 НС отлага с 3 години преминаването към свободния енергиен пазар . 5| 2652 |01.11.2022 ЕС ще помогне на украинския енергиен сектор

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads