Реклама / Ads
18| 4313 |17.06.2016 НОВИНИ

САЩ остават в Черно море въпреки руските заплахи

.
Източник: Ескадреният миноносец "Портър"
САЩ ще запазят присъствието си в Черно море въпреки предупреждението на Русия, че патрулиращият там американски ескадрен миноносец подкопава регионалната сигурност. Това заяви американският министър на военноморските сили Рей Мейбъс, цитиран от Ройтерс.
 

 Ескадреният миноносец "Портър" влезе в Черно море този месец, предизвиквайки остри критики от Москва. 

 Очаква се Турция и Румъния да поискат по-значително присъствие на НАТО в Черно море на срещата на върха на алианса във Варшава през юли.

 На ескадрения миноносец "Мейсън" в Средиземно море Рей Мейбъс заяви, че е работа на ВМС на САЩ да възпират агресията и да държат морските пътища отворени.

 "Ще бъдем там", каза Мейбъс за Черно море. 

 "Ще възпираме. Това е главната причина да сме там - да възпираме потенциална агресия", добави той.

 Мейбъс направи изявлението си няколко дни, след като Русия разкритикува обсъжданията в НАТО за създаване на постоянна военна сила в Черно море.

Русия, която анексира украинския полуостров Крим през 2014 г., има Черноморски флот с база Севастопол, отбелязва Ройтерс.

 Мейбъс уточни, че САЩ следват правилата на Конвенцията от Монтрьо, съгласно които страни без излаз на Черно море не може да държат там свои бойни кораби повече от 21 дни. 

 Членките на НАТО България, Румъния и Турция са от черноморския басейн.

 Допълнителен източник на засилване на напрежението с Москва е разполагането на два американски самолетоносача в Средиземно море преди срещата на върха на НАТО поради стремежа на Вашингтон да балансира засилващата се руска военна дейност в Средиземноморието, отбелязва Ройтерс.

 "Ние сме в Средиземно море трайно вече 70 години, от Втората световна война. Държим морските пътища отворени. Това ни е работата", заяви американският министър на военноморските сили.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4434 |17.06.2016 Елена Йончева: На 21 януари Румъния е обявила идеята за флотилия в Черно море . 2| 5160 |17.06.2016 Общ координационен център ще бори бандитите по Южното Черномориe . 4| 4131 |17.06.2016 Ненчев обвини хибридната война за флотилията в Черно море . 0| 4129 |17.06.2016 Протест против застрояване на Черноморието

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads