Реклама / Ads
12| 3867 |08.04.2023 НОВИНИ

САЩ: Открихме как да убедим Китай и Турция за санкциите срещу Русия

.
Високопоставен служител на Министерството на финансите на САЩ каза в петък, че коалицията от партньори, наложила санкции на Русия заради нейното нахлуване в Украйна, е намерила ефективни начини да комуникира с Китай за това Пекин да не предоставя материална подкрепа на Русия, съобщи ”Ройтерс”.
 

Служителят, пожелал анонимност, заяви, че комуникирането означава, че въпреки че Китай и Русия са изпратили сигнали за партньорство без ограничения, САЩ не са видели Пекин към момента да предоставя на Русия материална подкрепа в мащаб, който би бил от значение в това отношение.

 

В резултат на това Русия все още се фокусира върху подкрепата от Северна Корея и Иран, каза служителят.

 

Съединените щати и техните съюзници, включително Европейският съюз и Обединеното кралство, наложиха санкции на Русия след нахлуването в Украйна преди повече от година и продължиха да увеличават натиска. Напоследък Вашингтон започна натиск за борба с избягването и заобикалянето на санкциите.

 

Подходът на Вашингтон към Китай досега беше да комуникира директно с Пекин и страните по света относно рисковете от предоставянето на материална подкрепа на Русия, каза служителят. Въпреки че пътуванията на американски служители до Китай са ограничени, европейските им колеги са в активна комуникация и са на посещения, каза служителят.

 

Отношенията на САЩ с Китай са в това, което някои анализатори виждат като най-ниската точка, откакто Вашингтон нормализира връзките през 1979 г. и прехвърли дипломатическото признаване за представители на държавата от властите в Тайпе към тези в Пекин. Съединените щати изразиха загриженост по-рано тази година, че Китай обмисля да предостави смъртоносна подкрепа на Русия.

 

САЩ предупреждават страните по света, че са готови да предприемат действия срещу компании и лица във всяка юрисдикция, които предоставят материална подкрепа на Русия за нейните военни усилия в Украйна, каза служителят.

 

Високопоставени икономически служители на САЩ ще пътуват в чужбина този месец, за да разговарят с редица страни и техния бизнес във връзка с продължаващия риск от предоставяне на материална подкрепа на Русия, каза служителят.

 

Брайън Нелсън, заместник-секретар на Министерството на финансите по въпросите на тероризма и финансовото разузнаване, ще пътува до Швейцария, Италия, Австрия и Германия, каза втори високопоставен служител на Министерството на финансите.
Елизабет Розенберг, помощник секретар по въпросите на финансирането на тероризма и финансовите престъпления, ще пътува до Казахстан и Киргизстан.

 

На пролетните срещи на Международния валутен фонд и Световната банка следващата седмица Съединените щати ще предоставят възможности за партньорите и бизнеса да се срещнат с висши служители на разузнаването на САЩ, за да получат информация за това как Русия използва своята военна разузнавателна агенция ГРУ и Федералната служба за сигурност (ФСБ), за да се опитат да избегнат санкциите и контрола върху износа.

 

По-рано днес Джеймс О'Брайън, ръководител на Службата за координация на санкциите към Държавния департамент на САЩ, каза пред "Ройтерс", че турските официални лица са били "много ясни", че чрез различни власти и агенции са въвели забрана за реекспорт на санкционирани стоки за Русия .


Турция се съгласи да спре транзита на санкционирани западни стоки към Русия след натиск от страна на Г-7, каза О'Брайън, като предупреди, че Вашингтон ще следи данните за търговия на Анкара с Москва в очакване на спад.

 

Но Вашингтон все още не е видял ефекта от промяната, допълни О'Брайън, който бе в България преди седмици във връзка с поредната вълна санкции на САЩ срещу български политици, бивши министри и висши служители.

 

"Ще ни отнеме известно време, за да го видим, но ще гледаме данните за търговията от март и април и ще очакваме тази търговия да спадне драстично", каза О'Брайън. "Говорим за числата. Това е всичко, което ме интересува."

 

Съединените щати и техните съюзници наложиха широки санкции на Русия след нахлуването й в Украйна, но каналите за доставка останаха отворени от черноморската съседка Турция и други търговски центрове, включително Хонконг, припомня "Ройтерс".


Турското правителство връчи на компаниите списък със забранени чуждестранни стоки и ги инструктира да не ги прехвърлят в Русия от 1 март, съобщи Асоциацията на износителите на черни и цветни метали в Истанбул миналия месец.


САЩ: Намерихме как да убеждаваме Китай и Турция за санкциите срещу Русия

Промяната идва, след като Вашингтон и други членове на групата Г-7 от богати държави работиха, за да убедят трети страни да ограничат продажбите на стоки, които Русия може да използва повторно на бойното поле.

 

Няколко високопоставени служители на САЩ, включително заместник-министъра на финансите на САЩ Уоли Адейемо, са пътували до Турция след инвазията и са отправили предупреждения към турските фирми и банки да прилагат американски ограничения срещу Русия.

 

О'Брайън каза, че Казахстан също е обявил политика за преглед и идентифициране на търговията, която може да нарушава санкциите, добавяйки, че Вашингтон очаква да види подобрения и там.


Обединените арабски емирства също казаха, че ще разгледат търговията си с Русия, но не са се ангажирали да предприемат действия, каза О'Брайън. По-рано Вашингтон заяви, че има "слабо спазване на санкциите" в Обединените арабски емирства.


"Изясняваме, че това е много висок приоритет за Г-7 - Русия използва тези стоки за производство на оръжия", каза О'Брайън. Той добави, че тъй като артикулите в крайна сметка са предназначени за руската армия, всеки, свързан с транзакциите в ОАЕ, може да наруши санкциите.


"Така че те играят на рулетка с бъдещето на своя бизнес, ако продължат да подкрепят тази търговия."

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 3641 |06.04.2023 Китайският лидер потвърждава, че ще разговаря със Зеленски, „когато условията са подходящи“ . 11| 4207 |06.04.2023 Фон дер Лайен алармира: Всяка оръжейна помощ на Китай за Русия ще навреди сериозно на отношенията ѝ с ЕС . 3| 3649 |06.04.2023 Китай разположи военни кораби до Тайван след срещата Цай-Маккарти . 8| 3214 |05.04.2023 “Просто реторика”: Попари ли Китай надеждите на Москва за тясно сътрудничество?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads