Реклама / Ads
0| 3848 |04.03.2022 НОВИНИ

САЩ и Великобритания с нови санкции срещу руски олигарси и политици. Сред санкционираните – Песков

.
Дмитрий Песков Източник: БГНЕС
САЩ и Великобритания наложиха нови санкции срещу руски олигарси и политици. Сред санкционираните от Съединените щати са говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, бизнесмените Алишер Усманов, Николай Токарев, Борис и Аркадий Ротенберг и Сергей Чемезов.
 

„Тези лица са забогатели за сметка на руския народ“, гласи изявление на Белия дом, в което се казва също, че санкционираните и семействата им са близки на руския президент Путин и няма да имат достъп до американската финансова система, няма да могат да влизат в Съединените щати и авоарите им там ще бъдат замразени.

 

„Искаме Путин да се почувства притиснат и хората около него да се почувстват притиснати“, заяви говорителката на Белия дом Джен Саки. Съединените щати налагат забрана за влизане на тяхна територия на 19 руски олигарси, техните семейства и бизнес партньори.

 

От Белия дом внасят специално уточнение, че Алишер Усманов - един от най-богатите бизнесмени в Русия и собственик на металургична империя, няма да може да ползва суперяхтата си и частния си самолет.

 

Отделно санкции срещу Усманов и ръководителя на "Внешекономбанк" и бивш вицепремиер Игор Шувалов обяви британското правителство.

 

Ограниченията включват забрана за пътуване до Великобритания и замразяване на активите им на Острова. Според „Гардиан“ само един от британските имоти на Шувалов, апартамент в Лондон, е на стойност над 11 милиона паунда.

 

Компанията на Алишер Усманов USM преди беше спонсор на футболен клуб „Арсенал“, а до преди една седмица - на „Евертън“, припомня кореспондентът на БНР в британската столица

 

Игор Шувалов е бивш вицепремиер на Владимир Путин. Съгласно новите ограничения, техните авоари ще бъдат замразени и ще им бъде забранено да пътуват до Великобритания.

 

Британски граждани и бизнеси няма да имат право да влизат в отношения с тях.

 

Премиерът Борис Джонсън заяви, че докато Русия продължава варварските нападения срещу невинни украинци, британското правителство ще използва всичките си правомощия за нанасяне на максимални икономически щети на Путин и военната му машина.

 

А външният министър Лиз Тръс допълни, че правителството няма да спре дотук, защото целта е да „осакати“ руската икономика и да изтощи военната машина на Путин.

 

Усманов е основател на холдинга USM, който представлява инвестиционна групировка, притежаваща доставчици на желязо, стомана и мед, както и на телекомуникационната компания „Мегафон“.

 

Шувалов е по-малко познат на британската общност, но от Форин офис съобщиха, че притежава два луксозни апартамента в централен Лондон на стойност 11 милиона паунда.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3419 |04.03.2022 1104 са новите случаи на коронавирус. Последен ден с по-строги COVID мерки . 0| 2833 |03.03.2022 Над 2000 са новите случаи на COVID-19 у нас . 0| 4426 |02.03.2022 САЩ налагат санкции на отбранителния сектор и петролната промишленост на Русия . 0| 3346 |02.03.2022 Руски военни са установили контрол над най-голямата АЕЦ в Украйна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads