Реклама / Ads
20| 3237 |17.02.2022 НОВИНИ

САЩ да заменят Русия и да станат основен доставчик на газ за ЕС?

.
ЕС иска САЩ да станат негов основен доставчик на синьо гориво. Това става ясно от документа на Европейската комисия ”Търговия с втечнен природен газ между ЕС и САЩ”.
 

"Данните показват, че през 2021 г. износът на втечнен природен газ за ЕС е бил най-голям по отношение на обема, възлизащ на повече от 22 милиарда кубически метра с приблизителна стойност от 12 милиарда евро. През януари 2022 г. вносът е достигнал месечен връх от 4,4 млрд. куб. м., това се оценява на 4,1 млрд. евро", пише ЕК.

 

Комисията подчерта, че по-нататъшното трансатлантическо сътрудничество би трябвало да доведе до превръщането на САЩ в основен доставчик на газ за континента, какъвто засега остава Русия.

 

"Природният газ играе централна роля в енергийната система на ЕС, включително в контекста на енергийния преход, тъй като представлява 23% от търсенето на енергия. Понастоящем Европа внася около 90% от необходимия й газ, като се очаква този дял да се увеличи през следващите години", се казва в документа.

 

По-рано медиите съобщиха, че Вашингтон е провел разговори с основните продавачи на горива в Северна Африка, Близкия изток, Азия и в страната за готовността си да "увеличи временно" производството на газ за Европа.

 

Високопоставен служител на американската администрация заяви пред репортери, че тези мерки са необходими в случай на спиране на руския транзит през Украйна, тъй като Вашингтон смята, че прекъсването на износа по други маршрути е по-малко вероятно. Той изрази увереност, че САЩ ще успеят да задоволят нуждите на Европа чрез алтернативни източници до края на пролетта и зимата.

 

Кремъл заяви, че Русия винаги е изпълнявала безупречно договорните си задължения за доставка на газ за Европа и никога не е давала основания да се поставя под съмнение нейната надеждност.

 

Европейският съюз е закупил рекордно количество втечнен природен газ (ВПГ) от САЩ през 2021 г. и януари тази година, според данните на Европейската комисия за търговията с ВПГ между ЕС и САЩ.

 

"Вносът на втечнен природен газ от САЩ се е увеличил значително след първата доставка през април 2016 г. Данните показват, че през 2021 г. износът на втечнен природен газ за ЕС е бил най-голям по отношение на обема, възлизащ на повече от 22 милиарда кубически метра с приблизителна стойност от 12 милиарда евро. През януари 2022 г. вносът е достигнал месечен връх от 4,4 млрд. куб. м., това се оценява на 4,1 млрд. евро", пише ЕК.

 

В момента Русия е основният доставчик на природен газ за ЕС.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3188 |17.02.2022 Борел: ЕС е готов да представи пакет от санкции срещу Русия при необходимост . 4| 3300 |17.02.2022 Песков: Слуховете, че Русия може да атакува Украйна след 20 февруари, са фалшиви . 3| 3014 |17.02.2022 Лондон и Киев - рамо до рамо срещу Русия . 15| 3395 |17.02.2022 Русия експулсира заместник-посланика на САЩ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads