Реклама / Ads
0| 2925 |04.05.2022 НОВИНИ

Съветник по киберсигурност каза какви са щетите от хакерската атака на пощите

.
Източник: БГНЕС
Щетите от хакерската атака на „Български пощи“ са сериозни, тъй като след като е била активирана атаката са засегнати почти всички външни и вътрешни системи, които обслужват най-различните услуги и дейности в пощите – международни пратки, вътрешни пратки, пощенски записи и плащане на сметки.
 

Това обясни в ефира на bTV Васил Величков – съветник по киберсигурност на вицепремиера Калина Константинова.

 

По думите му са засегнати всички най-важни сървъри и голяма част от работните станции, пръснати из страната в хиляди локации.

 

Според Величков няма ясни индикации, че са източени лични данни: „Ако бяха източени лични данни, най-вероятно за това време вече щеше да бъде поискан откуп за отключването на криптираните данни. Такъв опит не е правен. Но пък и от друга страна пощите нямат системи, които да засекат такова нещо. В крайна сметка в пощите няма чак толкова чувствителни лични данни, както например в НАП“.

 

По думите му „Български пощи“ разполагат с много базова система за защита – обикновен антивирусен софтуер, като на сървърите такъв даже не е бил инсталиран.

 

„И да беше инсталиран, проникването е организирано по такъв начин, че този софтуер щеше да бъде блокиран, спрян и тогава да бъде извършена атаката. В крайна сметка това е нивото в голяма част от публичния сектор“, посочи Величков.

 

Според нето с години е пренебрегвано положението със сигурността и опазването на личните данни.

 

„На пощите не са изплатени над 30 и няколко милиона лева компенсации, забавени с години и те са в много тежко финансово състояние“, обясни още Величков. По думите му загубите нарастват през годините.

 

„За 13 години са се сменили 12 ресорни министъра, 9 от тези години са управлявали министри на ГЕРБ, а ръководството на пощите общо взето е останало непроменено. Сега на нас ни се налага да ги реанимираме от будна кома и евентуално не просто да бъдат върнати в старото си състояние, а да бъдат превърнати в нещо, което наистина обслужва гражданите“, каза още той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3067 |03.05.2022 Съветът на ЕС каза „да“ на Плана ни за възстановяване . 0| 3153 |03.05.2022 Украйна ще победи Русия, предсказа Борис Джонсън . 0| 4933 |02.05.2022 Нинова към Борисов: В казарма не си ли ходил? . 0| 4953 |02.05.2022 Лондон: Руски пехотни подразделения се оказаха неефективни в Украйна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads