Реклама / Ads
0| 3344 |03.10.2022 НОВИНИ

Сблъсък за „Дневникът е подправен“ между ЦИК и „Сиела“

.
Загадъчният случай с надписа „Дневникът е подправен“, който внезапно изникна на екраните на три машини за гласуване на вчерашните избори, е на път да се превърне в поредния повод за сблъсък между Централната избирателна комисия и частната фирма „Сиела Норма“.
 

Компанията, която е неизменен партньор на ЦИК в организирането и провеждането на машинното гласуване, не смята, че трябва да бъде товарена с отговорността за мистерията, която събра вниманието на страната в изборния ден. Изборните комисари обаче също не са склонни да приемат, че са виновни за нещо.


Нещата се развиха по следния начин. Първоначално, след като научиха за казуса, от ЦИК решиха, че ще оставят търсенето на обяснения за след вота. Когато обаче медийният интерес към случая набра сила и стана очевидно, че няма да заглъхне, комисарите спешно пратиха вчера следобеда писмо по въпроса до „Сиела“, пише "Сега".


В началото на септември т.г. фирмата получи от ЦИК, при това без конкурс, обществена поръчка за 9.5 млн. лв. с ДДС, за да се погрижи за редица дейности, свързани с машинното гласуване – параметризирането на електронните бюлетини, инсталирането на машините, транспортирането им, логистиката и техническата поддръжка. Затова членовете на ЦИК сметнаха, че имат правото да изискат обяснение от „Сиела“ защо се появи странният надпис, който не беше виждан дотогава. Те поискаха, също така, и отговори за друг особен случай – две машини, за които се оказа, че има разминаване в хеш кода.

 

От фирмата им отвърнаха привечер, че машините и софтуерът са собственост на ЦИК и, едва когато получат достъп до устройствата, ще могат да отговорят в спешен порядък на поставените им въпроси. Това разгневи комисарите. „Те (машините – бел.а.) са предадени на „Сиела“ и те носят отговорност за това какво е инсталирано на тях“, изтъкна зам.-председателят на ЦИК Росица Матева. Тя предложи на колегите си да изпратят ново писмо, в което повторно да се поискат отговори. Идеята й беше приета с пълно единодушие от останалите членове на комисията.


Камелия Нейкова – председателят на ЦИК, използва повода, за да се оплаче, че по медиите коментатори са представили случилото се като грешка на ЦИК. „Това е грешка на изпълнителя, на който е възложено техническото осигуряване на машинното гласуване. Инсталирането на тези машини е в техните задължения и това следва да бъде взето предвид при приемането на тяхната работа“, обяви Нейкова. И настойчиво призова колегите си „да изразим своята категорична позиция, че тук не може по никакъв начин ЦИК да се натовари с тези случаи, а изпълнителят някакси да стои извън тази отговорност“.


Мнението на шефа на комисията предвещава нова дълга разпра със „Сиела“. Такива двете страни са имали и преди, като дори са стигали до това да си изясняват споровете в съда. А върху последната обществена поръчка, която ЦИК предостави на фирмата, легна съмнението, че не е била възложена от комисарите в съответствие със закона.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2713 |02.10.2022 „Дневникът е подправен“: Машина за гласуване не е сработила в секция във Варна, минават на хартия . 0| 7607 |22.09.2022 Сблъсък между Иран и САЩ на Общото събрание на ООН заради ядрената сделка . 0| 11245 |25.08.2022 Остър словесен сблъсък: Член на СЕМ предложи Кошлуков да отстъпи поста до избор на нов шеф на БНТ . 0| 3263 |21.08.2022 Най-малко 16 загинали след сблъсък между камион и микробус в Русия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads