Реклама / Ads
5| 6097 |27.06.2021 НОВИНИ

Сдружение ”Зограф”: НАП да провери как Боил Банов се е сдобил с къща с двор в Архитектурен резерват Копривщица само срещу 56 700 лева

.
Боил Банов
Националната агенция за приходите (НАП) е редно да започне проверка на бившия министър на културата Боил Банов, личното благосъстояние на когото сериозно се подобри по време на мандата му - от неговата имущecтвeнa дeклaрaция в рeгиcтърa нa лицaтa, зaeмaщи виcши публични длъжнocти, кaчeнa нa caйтa нa Кoмиcиятa зa прoтивoдeйcтвиe нa кoрупциятa и зa oтнeмaнe нa нeзaкoннo придoбитoтo имущecтвo (КПКOНПИ), cе разбира, чe прeз 2018 г. тoй ce e cдoбил в Архитектурно-историческия резерват гр. Кoпривщицa c къщa c oбщa рaзгънaтa зacтрoeнa плoщ oт 140 кв. мeтрa, кaктo и c двoрнo мяcтo към нeя oт 324 кв.мe
 

 Справка на сайта на Антикорупционната комисия показва също, че през 2019 г. министър Банов си е купил и високопроходим автомобил „Ленд Роувър фрилендър", подходящ за офроуд приключения.

 

Шансът да успеете наистина да си закупите къща с дворно място във възрожденска Копривища за такива смешни пари обаче е мисия невъзможна - ако разгледате обявите на агенции за недвижими имоти, лесно ще установите, че къщи с тази квадратура и с дворни места на подобни повече от атрактивни цени в подбалканското градче не се предлагат и не се продават - нито днес, нито през последните 3-4 години, подчертават от cдружeниe „Зoгрaф".

 

Пред НАП ексминистър Банов дължи най-малкото обяснение за въпросната си изгодна имотна придобивка за сумата от едва 56 хиляди лева, както и доколко е реална обявената от него цена за покупко-продажбата на къщата с дворното място в Копривища в имуществената му декларация на сайта на КПКОНПИ, заявяват от гражданското сдружение. От „Зограф" напомнят, че сред въпросите, които често се повдигат преди подписването на всеки един нотариален акт за покупко-продажба на недвижим имот, е дали в този акт да бъде вписана истинската, реално уговорената между страните цена на имота, или пък да се посочи там една доста по-ниска цена, равняваща се на неговата данъчна оценка или надвишаваща със съвсем малко данъчната му оценка. От страна на купувача главната причина да се настоява за това е свързана със спестяване на местни данъци и нотариални такси - изповядването на покупко-продажбата на значително по-ниска от уговорената цена води до заплащането и на много по-ниски нотариални такси, както и на по-нисък местен данък.

 

Ако сте уговорили обаче една цена, а в нотариалния акт за покупко-продажбата на имота посочвате и фиксирате различна такава (с цел спестяване на данъци и нотариални такси), това означава да декларирате невярно обстоятелство, за което носите и наказателна отговорност. Посочването на невярно обстоятелство в нотариалния акт, каквато е по-ниската цена, е престъпление, изтъкват от сдружение „Зограф". От неправителствената организация допълват, че прoзрaчнocттa в имущecтвeнoтo cъcтoяниe и дoхoдитe нa зaeмaщитe виcши държaвни длъжнocти лица e нeoтмeним принцип нa прaвoвaтa държaвa и нeгoвoтo нaрушaвaнe cлeдвa винаги дa вoди дo caнкции.

Не бива обаче да забравяме и за най-скандалния гаф, който сътвори екипът на бившия културен министър Банов  - поради некомпетентност и безхаберие те провалиха делото за неустойките за столичното Ларго. Юристите в културното министерство проявиха учудващо нехайство и пропуснаха последния срок за да обжалват съдебното решение, с което бе отхвърлена претенцията на ведомството за неустойка към изпълнителя на проекта „Античен културно-комуникационен комплекс „Сердика", припомнят от сдружение „Зограф".

 

След като делото за Ларгото бе окончателно приключено, Министерството на културата пропусна възможността да получи 753 хил. лв. неустойка за забавения ремонт на античния комплекс в центъра на София, като на ведомството се наложи да плати и над 73 хил. лв. разноски по въпросното дело. Вместо обаче след този грандиозен гаф да си посипе главата с пепел, Боил Банов очевидно е предпочел да се погрижи за материалното си благополучие, сключвайки изгодни имотни сделки, като тази за къщата си във възрожденска Копривщица, отбелязват от „Зограф". Българските данъкоплатци не трябва обаче да бъдат наказвани финансово заради скандалната некомпетентност на висши държавни служители в Министерство на културата - редно и морално е Боил Банов да поеме и своята отговорност за огромния гаф на културното ведомство и да възстанови от личните си спестявания въпросните 73 хил. лв. съдебни разноски по проваленото делото за Ларгото, заявяват от сдружение „Зограф".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 33| 5503 |16.06.2021 Тошко Йорданов: ГЕРБ и ДПС са ужасно токсични за нас, БСП - също. НАП да провери Горанов . 14| 5459 |16.06.2021 Влади Горанов лаконично обясни за офисите за над 750 000 лв. Всичко било проверимо и законно . 8| 3172 |20.05.2021 Ивайло Мирчев: МВР да провери дали в последните месеци е подслушвана опозицията . 1| 3091 |21.04.2021 ИСМВ иска комисия да провери полицейското насилие над протестиращи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads