Реклама / Ads
49| 4942 |17.03.2011 НОВИНИ

СДС и ДСБ преговарят за кандидат-кмет на София

.
С приближаването на местните избори от СДС и ДСБ не могат да се спогодят за общ кандидат-кмет на София.
 

Сините са категорични, че предлагат силни кандидатури за най-високия столичен пост и хората на Костов не могат да се мерят с тях. ДСБ също излиза напред с двама от най-популярните си политици. Преговорите текат с пълна сила.

Владимир Кисьов е седесарският коз за кметския стол. Ерудиран, доказан, на място, е определението за шефа на сините в СОС от колегите му. Кисьов беше спряган още за зам.-кметско място в началото на мандата на Йорданка Фандъкова, впоследствие за посланик за специални поръчения от самия премиер. Той не потвърди и не отрече своята номинация.Бившият социален министър Иван Нейков и кметът на район “Витоша” Любен Петров са останалите две кандидатури на СДС. Предлагаме стойностни хора, избираеми, горди са сините. Нали важното е да влекат листата нагоре, това е важното, смятат те.

Кметската оферта на ДСБ повеждат ген. Атанас Атанасов, д-р Петър Москов и кметът на “Лозенец” Прошко Прошков.Безспорно генералът е най-популярната фигура сред тях.

“Дадох съгласието си да бъда номиниран, защото считам, че София има нужда от нов кмет”, не скри позицията си Атанасов. Той не смята, че трябва да бъде задължително свързан със сигурността като бивш шеф на НСС. “Не бива да се изкривява общественото мислене заради публичните прояви. Аз съм юрист по образование, започнал съм кариерата си като прокурор, а един човек, който познава законите, е дялан камък, както се казва”, убеден е шефът на софийското ДСБ.

От вас – президентът, от нас – кметът, са поставили условие към СДС обаче тъмносините. Обяснението е просто – крепостта на ДСБ е София, а в провинцията присъствието им почти липсва. Според тъмносините съотношението на силите в столицата е 1 към 3 в тяхна полза.

Хората на Костов настояват и на предварителни избори, на които обаче седесарите не са склонни, след като се опариха от тази практика още през 99-та година. Не са най-добрият вариант, не ги искаме. Защото при предварителни избори сме се парили жестоко през 99-та година, което доведе до братоубийствена война, споделиха седесари. Всеки кандидат беше срещу всеки, партията се беше парцелирала, спомнят си те. Но като краен вариант допускат варианта предварителни отворени избори, когато цялата общественост може да се яви и да заяви своите предпочитания.

Представете си, че на такива избори могат да участват и симпатизанти на ГЕРБ например, или на “Атака”, които ще налеят гласове за един по-слаб кандидат, защото той е по-удобен в истинската изборна кампания, плашат се сините. Те се опасяват, че ДСБ са по-напористи в агитацията.

Столичната организация на сините обаче също няма да се даде без бой. Те се радват, че действат в съгласие с националното ръководство, което в случая, според устава на СДС, няма право да им се меси. За изборите в столицата основен играч е софийската организация, пише „Всеки ден”.

Що се отнася до президентския вот – нещата са все още сурови. ДСБ още не са казали своя човек. Не се очаква обаче Командира да се впусне в тази твърде несигурна битка. Възможно било обаче тъмносините да извадят непартийна, гражданска кандидатура. СДС държат на Надежда Нейнски, която е техният силен вариант, но не е ясно дали самата тя е склонна да хаби енергия в такова състезание.

Преговорите между сини и тъмносини продължават.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 22| 5141 |27.06.2010 БСП в София издигна Георги Кадиев за кандидат-кмет . 25| 11155 |19.04.2010 ДПС оглежда Николай Бареков за кандидат-кмет на Пловдив . 7| 4777 |15.11.2009 За какво гласуват президент, премиер и кандидат-кмет? . 12| 4801 |13.09.2009 Георги Кадиев ще бъде номиниран за кандидат-кмет от БСП

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads