Реклама / Ads
0| 5154 |21.06.2015 НОВИНИ

Секторът енергетика е смъртоносно болен, казаха работодатели

.
"Секторът енергетика в България е смъртоносно болен и сега иска да прехвърли тази болест и на останалата част от икономиката". Това обявиха четирите национално представителни работодателски организации у нас, пише Нюз. бг.
 

На неделна пресконференция работодателите заявиха единодушно, че са категорично против планираното увеличение на цената на електроенергията за индустрията от началото на юли. И днес организациите твърдо казаха, че няма да се откажат от планираните вече протестни действия, които ще започнат от 26 юни.

 

Работодателите ще докажат своето недоволство като техни предприятия ще спират работа за един час в знак на протест. „Ценовото предложение на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) представлява увеличение с 13 до 20% на цената на електроенергията за над 5000 предприятия, които са гръбнака на българската индустрия.

 

Това са фирми на свободния пазар на електроенергия", припомни проблема председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев. Той се върна и към последната седмица, като недоволно посочи, че веднага след предложението на енергийния регулатор работодателите са излезли с общо становище, изпратили са го към Народното събрание и към Министерски съвет.

 

„Поискахме обсъждане на въпроса и икономическата комисия на парламента, където от един час имахме пет минути", разказа Велев. Той отправи и сериозни критики към КЕВР, като го обвини, че се е опитал недопустимо да заблуди обществото. „Увеличението на цената на тока не е 1-2%,  а е 13-20%", изтъкна председателят на АИКБ и отсече, че индустрията не може да приеме това увеличение.

 

„Брашняният чувал няма повече брашно за изтупване при това положение", заяви още Велев. Според него подобно поскъпване на електроенергията неминуемо ще се отрази и на цените на дребно в посока нагоре.

 

„Сектор енергетика в момента разклаща цялата икономика", предупреди от своя страна и председателят на Българската стопанска камара (БСК) Божидар Данев.

 

„Продължава да се субсидира електричеството на гражданите за сметка на индустрията. Това е неприемливо. Ние сега раздаваме блага, извадени от оборота чрез цената на тока за фирмите и ги раздаваме на всички", посочи и председателят на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) Цветан Василев.

 

Работодателските организации сами са потърсили решения на проблемите на родната енергетика. „В българската енергетика има безхаберие, лошо управление, много кражби, корупционни практики, неспазване на закона", обяви Васил Велев.

 

Той изтъкна, че работодателите са открили много резерви, с които може да се избегне това поскъпване на цената на тока за индустрията. „Ние можем да посочим тези резерви и да кажем как неефективностите могат да бъдат преодолени", се зарече Велев.

 

Четирите национално представителни работодателски организации настояват до Нова година да се запазят цените на тока и за индустрията на сегашните нива.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5544 |18.06.2015 ЧЕЗ и УНСС заедно осигурават кадри за сектор енергетиката . 13| 4510 |07.05.2015 Симеонов: В енергетиката положението е по-зле от КТБ . 4| 4304 |07.05.2015 Т. Ерменков: В енергетиката има заложени мини от години . 7| 4259 |08.04.2015 Стоилов: Премиерът да даде информация за перспективите ни в енергетиката

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads