Реклама / Ads
3| 4424 |06.01.2016 НОВИНИ

СЕМ сезира британския регулатор за скандалния филм за България на „Ал Джазира”

.
Мария Стоянова
СЕМ ще сезира британския регулатор за филма на „България, моя земя" на телевизия „Ал Джазира”.
 

Това каза пред „Фокус” Мария Стоянова, член на СЕМ и официален представител на България в групата на европейските регулатори ЕРГА.

 

По думите ѝ СЕМ не само има възможност да бъде активен по случая, но и на първото заседание на регулатора след празниците, на 5 януари, тя е предложила на колегите си да сезират британския регулатор „Офком”, тъй като телевизия „Ал Джазира” е регистрирана за излъчване на територията на Европа именно във Великобритания.

 

„Взехме решение с останалите членове на СЕМ в спешен порядък да прегледаме отново филма за съответствие с Директивата за аудиовизуалните медийни услуги”, обясни тя.

 

„Възнамеряваме в най-кратки срокове да се обърнем с писмо към нашите колеги във Великобритания. Ако те преценят, че има нарушение според техния закон, тогава ако бъде наложена санкция според британското законодателство”, допълни Стоянова.

 

"Има установена практика за реакция на медийните надзорници при трансгранично нарушаване на установени норми и разпоредби, както в конкретния случай – подозрения за антинационални внушения. Досега ние не сме се възползвали от нея. За първи път тя беше използвана миналата година, когато балтийските държави възразиха срещу антинационално съдържание, дори антидържавно, разпространявано от руски телевизии, регистрирани именно във Великобритания и в Швеция в конкретния случай”, обясни Стоянова.

 

Тя поясни, че процедурата е била сложна и е отнела около 6 месеца. „В нашия случай разчитам в такъв период от време да се стигне до някакво решение. Въпреки това бяха предприети мерки, защото всички регулатори на аудиовизуалните услуги в Европа работим въз основа на директива, която става база за националните законодателства.

 

В тази директива са записани основни принципи, които след това стават именно основа на националните закони и всеки един разпространител на телевизионно или радио съдържание в Европейския съюз е длъжен да се подчинява на тези норми и разпоредби”, посочи тя.

 

Според нея, когато някой наруши този принцип и не се съобразява с тези разпоредби, той трябва да понесе санкция. „Ние се опираме на тази практика и опит и затова ще реагираме. Правим го за първи път в България, но искрено се надявам да бъде и последен. Нямам основание да се съмнявам, че колегите във Великобритания ще погледнат с разбиране”, каза още тя във връзка с решението на СЕМ да сезира британския регулатор за филма на „България, моя земя" на телевизия „Ал Джазира”.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 4120 |10.12.2015 Цацаров сезира КС за текстове, позволяващи проверка на магистрати . 0| 4526 |03.12.2015 Британският премиер каца у нас в ранния следобед . 5| 4384 |25.09.2015 Енчев сезира прокуратурата за незаконен сюнет на деца . 2| 4256 |15.09.2015 Миков: Сезиране за корупция с анонимки е неприемливо

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads