Реклама / Ads
8| 5969 |02.04.2011 НОВИНИ

А. Семерджиев: Топлофикация да предлага по-ниски цени и по-добри условия

.
Ангел Семерджиев Източник: Булфото
Когато има събития или обстоятелства, които водят до съмнения за картелни споразумения или злоупотреби, тогава законодателството е определено – Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) да извършва разследване. Топлофикация трябва да е наясно, че ако иска да запази клиентите си, трябва да повиши ефективността си, да предлага по-ниски цени и по-добри условия.
 

Това каза в предаването Сезмицата на Дарик радио председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев. "Аз знам как работи този сектор. Има места, където може да се провери начина, по който се формират цените. За това трябва специализиран орган, който да извършва това наблюдение. Трябва да се търси законодателно какво да се прави и как да се повлияе на пазара така, че той да не се изкривява", подчерта Семерджиев и добави, че по принцип няма регулиране там, където има пазар. "Една от страните, която въведе регулиране беше Германия, дотогава регулирането се извършваше от подобна на нашата КЗК. Не е практика да се регулират горивата, особено когато има пазарна икономика и много доставчици. Това не изключва необходимостта от наблюдение на пазара", категоричен бе Семерджиев. "В нашия случай мисля, че се реагира достатъчно бързо, но нямаме практика в това отношение и има още какво да се направи", заяви Семерджиев.

Във връзка с "Топлофикация", Семерджиев коментира, че самият клиент трябва да има право на избор как да плаща. "Слагането на рамки не е полезно за Топлофикация и се радвам, че се отказаха от плащането на равни вноски за 12 месеца". За това да се изключва парното при 2/3 неплатени сметки на хората от блока, Семерджиев коментира, че това е много деликатен въпрос. "Получава се така, че в една сграда, в която не плащат много от потребителите, трябва нещо да се направи с топлоенергията. Тя е вкарана в сградата и се товарят коректните потребители. Те започват да се възмущават от високите си сметки, трябва да има механизъм за спирането на топлоподаването в цяла една сграда. Много от хората взеха да минават на друг вид отопление. Топлофикация трябва да е наясно, че ако иска да запази клиентите си, трябва да повиши ефективността си, да предлага по-ниски цени и по-добри условия", категоричен бе Ангел Семерджиев.

За поскъпването на тока, Семерджиев каза, че ако нещата не се променят съществено като пазар на горива, има оптимизъм. "В производството на ток имаме собствени генериращи мощности. Има пълно задържане на цената на тока за бита. Защото 2006 г. беше вдигната цена с 45%, това мина през битовите потребителите, сега такова нещо е немислимо. При всички положения вдигането на цената на тока ще бъде с по-малко от 4-5%. При ЧЕЗ има голямо изоставане в процеса на изкупуване на съоръжения на потребителите. Работата с ЕРП-тата е доста тежка, те са големи мощни компании. От миналата година преустановихме тримесечното отчитане при ЧЕЗ. Започнал е процесът на подобряване на качеството. Има доста по-ясни правила отпреди две години, затова и нещата са оптимистични", каза още председателят на ДКЕВР.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 5859 |23.03.2011 Нови правила за покойниците предлага МЗ . 23| 4915 |19.02.2011 КНСБ предлага Национален борд за устойчиво развитие . 6| 4845 |18.02.2011 А. Семерджиев: Топлофикация се отнася зле към клиентите си . 1| 4900 |09.02.2011 Топлофикация с бонус пакети и томбола за лоялен клиент

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads