Реклама / Ads
27| 4541 |18.12.2021 НОВИНИ

Проф. Сербезова: Със Съвет от експерти ще повишим нивото на информираност за ваксините

.
Проф. Асена Сербезова
Увеличаването на темповете на ваксинация срещу COVID-19 е сред основните цели на новия здравен министър Асена Сербезова. Пред bTV тя обяви, че за целта в понеделник свиква съвет от експерти, с които да обсъди начините, по които може да се повиши чувствително нивото на имунизираните.
 

В съвета ще влязат съветникът към Столична община проф. Тодор Кантарджиев, проф. Радка Аргирова (тя бе член на експертния съвет и на служебния министър Стойчо Кацаров), председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Иван Маджаров, заместникът му д-р Николай Брънзалов, членът на УС на БЛС д-р Гергана Николова и др.

Сербезова възнамерява да осъществи информационна кампания сред личните лекари, като начин идеята за ваксинирането да стигне до възможно повече пациенти.

 

"Според проучване, хората имат най-много доверие на личните си лекари и фармацевти. Преди 2 години бе изгубено ценно време за информационна кампания сред медицинските специалисти. Проучването сочи също, че 10-12% от анкетираните са негативно настроени към ваксините и отказват да се имунизират. Огромният процент е на колебаещите се и към тях трябва да се насочим с подходяща информация, която да даде отговор на въпросите им", коментира министърът. Тя добави, че е получила данни, че в нейното ведомство вече 80% от служителите са ваксинирани.

 
Министърът обаче коментира, че имунизацията при децата няма да се прави от личните лекари, а ще се извършва във ваксинационните пунктове, като предстои да се уточнят механизмите на работа.

Сербезова също така обяви, че възнамерява да направи одит на системата за електронно проследяване на лекарства, за да прецени дали може да се разчита на данните там. Това ще е една от стъпките за справяне с дефицита на скъпоструващи лекарства, за които в момента близки на пациенти пътуват до съседни държави, за да ги закупуват.

 

Министърът на здравеопазването даде да се разбере също, че не само е спряла сливането на детската болница с болница "Лозенец", но и не гледа с добро око на идеята. "Единствено предишният министър може да обясни решението за подобно сливане. Но с разговорите, които вече проведох, установих, че нито една от трите заинтересувани страни в този казус не желае подобно сливане. Това може да породи редица проблеми. Заради сливането около 1000 студенти бяха прекратили временно учебния процес. След като замразих сливането, те вече подновиха този процес. Моята работа е да защитя интересите на работещите в здравната система, съответно и на пациентите", каза Асена Сербезова.

 

За своите намерения като министър тя каза още: "Постът е възможност да се направят малки и добри неща в началото, а в по-далечен хоризонт - да се извършат тези реформи, които всички ние искаме. Проверих, че от 1944 г. насам е имало 33-има здравни министри, без да броим служебните. Около 400 дни се задържа средно един министър у нас. За реформи и промени трябва да има пълен хоризонт, и мандат."

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 23| 3142 |18.12.2021 Проф. Кантарджиев: С две дози сме защитени на 20%, с три дози - 80% . 4| 3166 |18.12.2021 Проф. Минеков: СГП отказа да бъда разследван по сигнал на Блъсков . 5| 10222 |17.12.2021 Проф. Минеков: ГЕРБ са мислили, че властта е вечна. Има желаещ наемател за етажите им в НДК . 16| 5091 |17.12.2021 Кирил Петков ще има 17 съветници, Калина Константинова с екип от 12 души

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads