Реклама / Ads
7| 4800 |19.04.2010 НОВИНИ

Сергей Игнатов: Край на ятата прелитащи професори

.
Сергей Игнатов
Съгласих се да стана министър именно за това - да бъде проведена реформа в образователната система. Затова няма да отстъпя, въпреки натиска. Това е категоричната позиция на министъра на образованието Сергей Игнатов.
 

По думите на Игнатов с приетия в четвъртък Закон за развитието на академичния състав нашата наука и образованието встъпват на европейска писта.

Независимо, че законът ще бъде охулван още известно време, това е най-голямата реформа в системата, каза Игнатов.

Това, добави той, е разтърсваща реформа, която постави края на действието на някогашния член първи от Конституцията.

Игнатов е категоричен, че този закон е същностна част от европейската пътна карта на България.

„Законът подтиква науката, висшето образование към интернационализация.", изтъкна Игнатов и поясни: "Със закона слагаме край на представата, че има българска наука. Има наука, която се прави в България."

По повод недоволството на младите учени от закона Игнатов отбеляза, че не е възможно, когато се прави реформа, да има национално съгласие и посочи, че от 22 000 представители на научната общност само 366 са се подписали против закона.

„Има млади със старчески души и обратното; има млади, които са си представяли, че тяхната кариера ще е по старата система и сега им е отнета тази възможност; има млади под силното влияние на своите научни ръководители, които като научно излъчване са много силни, но като обществено - живеят в миналото.", коментира министърът.

Той заяви, че е абсолютно убеден в правотата на това, което прави.

Според Игнатов противниците на закона са по-скоро заблудени, тъй като не са го чели.

По мнението на министъра предстоят леки сътресения следващата година и половина, тъй като всички ще навлязат в неспокойна състезателна среда.

С приетия закон се дава възможност много бързо да се придобива докторска степен, заложена е възможността при избора на журито да се подбират най-добрите специалисти, каза Игнатов.

Той посочи още, че оттук нататък всеки доцент или професор е такъв в собствената си научна организация.

Един професор може да се яви на конкурс за асистент в друг университет, ако условията там са по-добри или ако там не му признават професорската длъжност, поясни Игнатов.

Така ще отпадне възможността да прелитат като ята професори от БАН и от университет на университет, което неизбежно ще окаже влияние върху броя на университетите в България, добави Игнатов. Но тези, които има произведени кадри ще си запазят структурите,  другите - не, допълни министър Игнатов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4776 |13.04.2010 С. Игнатов: Повечето учени са против промените . 7| 5314 |06.11.2009 Зам.-министър на Симеон и Сергей поема Български пощи . 11| 4724 |26.10.2009 Прокурори ще разпитват Сергей Станишев . 53| 6284 |25.10.2009 Иван Костов: Съд за Сергей Станишев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads