Реклама / Ads
1| 3879 |04.05.2019 НОВИНИ

Северна Корея изстреля неидентифицирани снаряди

.
Северна Корея изстреля днес от източното си крайбрежие няколко снаряда с малък обсег, заяви южнокорейската армия, цитирана от Ройтерс.
 

Южнокорейската армия първоначално съобщи, че КНДР е изстреляла ракети, но впоследствие заяви, че става дума за неидентифицирани снаряди. Ако тези неидентифицирани снаряди са ракети, то това ще е първото изстрелване на ракети, откакто Северна Корея тества междуконтинентална балистична ракета през ноември 2017 г. Скоро след тогавашния опит Северна Корея заяви, че ядрената й програма е изпълнена, след което Пхенян започна преговори с Южна Корея и Съединените щати. В днешното изявление на южнокорейския генерален щаб се посочва, че Северна Корея е изстреляла няколко неидентифицирани снаряда с малък обсег от град Вонсан, които са преминали разстояние между 70 и 200 км.

 

В по-ранно изявление военното командване на Южна Корея се казваше, че КНДР е изстреляла неидентифицирана ракета с малък обсег. Южнокорейската армия заяви, че провежда съвместни анализи със Съединените щати на произведеното изстрелване.

Говорителката на Белия дом Сара Сандърс заяви, че Съединените щати знаят за действията на Северна Корея и ще продължат да наблюдават развитието на ситуацията. Говорител на Пентагона каза пред Ройтерс, че към настоящия момент Пентагонът не може да потвърди нищо във връзка с изстреляните снаряди.

 

Външният министър на Япония Таро Коно проведе телефонен разговор с американския държавен секретар Майк Помпейо и обсъди с него изстрелването на снаряди от КНДР, предаде БТА, цитирайки ТАСС. Коно и Помпейо обмениха информация във връзка с изстрелването на снарядите и потвърдиха, че продължават тясното си сътрудничество по въпроса със ситуацията на Корейския полуостров. Генералният щаб на южнокорейската армия съобщи по-рано днес, че Северна Корея е изстреляла няколко снаряда с малък обсег по посока на Японско море. Интервалът между изстрелването на първи и последния снаряд е бил 20 минути. Снарядите са изминали разстояние между 70 и 200 км и са паднали в морето.

 

Японското правителство съобщи, че снарядите не са балистични ракети и не са достигнали изключителната икономическа зона на Япония. Японското министерство на отбраната заяви, че КНДР е изстреляла снарядите, за да припомни за възможностите си на фона на озовалите се в задънена улица преговори със Съединените щати за денуклеаризацията на Корейския полуостров.

 

Последният ракетен опит на Пхенян бе през ноември 2017 г. Тогава КНДР изстреля ракетата си "Хвасон-15", която достигна височина от 4475 км и измина разстоянието от 950 км. Вследствие на проведения тогава опит Северна Корея заяви, че на "Хвасон-15" може да бъде поставена ядрена бойна глава, като ракетата би могла да достигне територията на Съединените щати.

 

Впоследствие Пхенян обяви през април миналата година, че се отказва от провеждането на изпитания на ядрено оръжие и на балистични ракети с цел развиване на севернокорейската икономика и повишаване на жизнения стандарт на севернокорейското население, припомня ТАСС.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4379 |27.04.2019 Митрополит Киприян ще донесе Благодатния огън и в Северна Македония . 1| 4489 |21.04.2019 Очаква се втори тур на президентските избори в Северна Македония . 0| 3999 |20.04.2019 Предстоят президентските избори в Северна Македония . 0| 4304 |19.04.2019 Убиха журналистка в Северна Ирландия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads