Реклама / Ads
15| 3067 |28.06.2024 ПОЛИТИКА

Велизар Шаламанов за Радев: Отказва да защитава позицията на България, с какво точно не е съгласен

.
Велизар Шаламанов
Президентът Румен Радев е поканен и има право да откаже. В нашата практика е имало случай, в които премиер води делегацията, няма да е прецедент. Така бившият министър на отбраната коментира отказа на държавния глава да участва в Срещата на върха на НАТО.
 

"Президентът трябваше съвсем ясно да посочи с какво точно не е съгласен. Влизаме в хипотеза, в която Радев отказва да изпълнява конституционните си задължения и да защитава позицията на страната", обясни, обаче, той.

 

Що се отнася до тава, че кабинетът отказва да публикува българската позиция, тъй като е била класифицирана информация, тоест ние не можем да знаем и да подозираме каква е българската позиция на кабинета „Главчев“, и това според мен е смущаващо.

 

Ето аз затова съм взел примерно позицията, която ние изработихме 2014 година за българската делегация, водена от президента Плевнелие и тя, естествено, беше приета от Съвета на сигурността на Министерския съвет. Тук е и позицията, с която отидохме 99-а година с президента Стоянов, така че и при редовно правителство и при служебно управителство има механизми.

 

Позицията не може да бъде изцяло секретна, по-скоро не може да няма явна позиция, защото в крайна сметка има явно комунике от срещата, както има явни решения.

 

"Не може да няма явна позиция, има явни решения, като например това за повишаване на капацитета на отбранителната индустрия, което е много в интерес на България, както и за командването на координацията на военната помощ за Украйна", коментира още доц. Шаламанов.

 

"Единство и решимост е сред най-важните послания на тази среща Компромис не е лоша дума, а е инструмент за постигане на резултати стъпка по стъпка", посочи още той.

 

"Виждаме сега какви са отношенията със Северна Корея, а Тръмп в мандата си говореше за пробив в отношенията със Северна Корея", коментира той дебата между Доналд Тръмп и Джо Байдън. Най-важното за него е, че и двамата кандидати говорят за по-силен НАТО и мир в Европа.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 21| 9030 |24.06.2024 Ген. Атанасов при Радев: Защо снайперисти са в къщата на Борисов - какво става? . 12| 3270 |24.06.2024 Харалан Александров: Идва краят на една епоха на демокрация и либерализъм . 17| 4197 |24.06.2024 Бойко Борисов: Правителство на малцинството или гръцка избирателна система . 13| 6283 |23.06.2024 Иво Беров: Недвусмислено си личи, макар и да не се осъзнава изцяло, че ГЕРБ въобще не са спечелили изборите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads