Реклама / Ads
24| 4573 |09.02.2022 НОВИНИ

Шампионката Камила Валиева е хваната с допинг, отнемат на Русия титлата от отборното по фигурно пързаляне?

.
Камила Валиева
Сутринта на 9 февруари стана известно, че резултатите от отборния турнир по фигурно пързаляне на Олимпиадата в Пекин могат да бъдат ревизирани заради ситуацията с допинг теста на състезател от руския отбор, съобщава Inside the Games. Според източника проблемът е възникнал с проба, взета преди Игрите.
 

В понеделник, 7 февруари, руските фигуристи спечелиха отборния турнир. Марк Кондратюк, Камила Валиева (и двамата на сингъл), Анастасия Мишина и Александър Галямов (спортни двойки), Виктория Синицина и Никита Кацалапов (танцови двойки) играха за РОК.


Церемонията по награждаването беше отложена и по-късно отменена. Според информация на "Спорт-Експрес", причината е положителен тест за коронавирус на американеца Винсент Джоу. Организаторите смятат, че всички в отбора са били в близък контакт с него, така че би било по-добре церемонията да бъде отложена.


Във вторник сутринта, 9 февруари, проблемът с допинг теста беше посочен като причина за отмяната на церемонията. Както бе отбелязано, че въпросът е от правен характер и е свързан с теста, направен преди началото на Олимпийските игри в Пекин. Замесени както Руският олимпийски комитет (РК), така и международната антидопингова общност.

Пресаташето на Руската федерация по фигурно пързаляне Олга Ермолина отказа да коментира информацията.


Участниците в отборния турнир - Камила Валиева, Анастасия Мишина и Александър Галямов не дойдоха на тренировка във вторник. Техният треньор обясни, че световните шампиони имат почивен ден. Виктория Синицина и Никита Кацалапов излязоха на леда, но отказаха коментар, съобщи журналистът на USA Today Том Шад. Светлана Соколовская, наставник на Марк Кондратюк, обясни, че фигуристката е имала планирана почивка.


Прессекретарят на президента на Руската федерация Дмитрий Песков призова да изчакат официални изявления относно ситуацията с отмяната на церемонията по награждаването на руските фигуристи.


Според The Guardian, следи от забранено вещество наистина са открити в допинг теста на един от спортистите, участвали в отборните състезания на Игрите в Пекин. Важно е да се отбележи, че това вещество „не може да повлияе на подобряването на атлетичните постижения“.


Има и много спорове относно това кога може да се използва от спортист: по време на състезания или в извънсъстезателния период.


Последно Inside the Games разкри: Допинг тестът на Валиева доведе до отлагане на церемонията по връчването на медалите от отборния турнир на Олимпиадата.


По информация на "Спорт-Експрес", забраненото лекарство, открито в пробата на Камила Валиева, не допринася за подобряване на спортните постижения и се използва за лечение на кардиологични проблеми, съобщи БГНЕС

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3339 |07.02.2022 15-годишната фигуристка Камила Валиева направи първия четворен скок на Олимпиада . 1| 6716 |09.08.2021 Шампионката Ивет Горанова няма да участва на олимпиадата в Париж? . 6| 5825 |02.03.2020 Икономистът К. Проданов: Коронавирусът е сламката, която ще счупи гърба на камилата . 2| 4168 |01.02.2020 21 годишната София Кенин е шампионката на Аустралия Опен

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads