Реклама / Ads
0| 3847 |20.03.2023 НОВИНИ

Шанс за опозицията във Франция да свали кабинета на Макрон

.
Правителството на Еманюел Макрон е изправено пред няколко предложения за вот на недоверие в парламента, след като миналата седмица кабинетът прокара крайно непопулярната пенсионна реформа, довела до многохилядни протести. Управляващите се позоваха на особено противоречива конституционна маневра, позволяваща на правителството да приема законодателство без гласуване. Това обаче отвори "кутията на Пандора" и даде шанс на опозицията да тества стабилността на правителството.
 

Парламентът ще гласува по две предложения за вот на недоверие, което може да доведе до оставката на премиера на Макрон Елизабет Борн и нейното правителство. Въпреки че френският президент няма да бъде принуден да подаде оставка в случай на поражение, успешен вот на недоверие би предизвикал дълбока политическа криза.


Реформата на Макрон предвижда увеличение на пенсионната възраст от 62 на 64 години. Освен това идеята е да се разширят вноските за пълна пенсия, за да се балансират сметките на пенсионната система.  Реформата е крайъгълен камък във втория президентски мандат на Макрон и неуспехът й ще има последствия за остатъка от неговия мандат. 


Всъщност пенсионната реформа е афиширана от правителството като жизненоважна мярка за защита на разпределителната пенсионна система на Франция. Правителството на Франция обяви, че пенсионната система в страната върви към катастрофа, тъй като съотношението между работещите и пенсионерите бързо намалява. От четирима работещи на пенсионер преди 50 години съотношението е спаднало до около 1,7 на пенсионер в момента. Очаква се да спада още през следващите години. 


До прибягването до спорната конституционна процедура 49:3 се стигна, след като правителството установи, че не разполага с категорично мнозинство в парламента за приемането на пенсионната реформа. Този член от Конституцията обаче позволи на опозицията в парламента да внесе вот на недоверие в рамките на 24 часа. 


Партия "Възраждане" на Макрон загуби мнозинството си в парламента след изборите миналата година и беше изправена пред няколко предложения за вот на недоверие през последните месеци. В знак на задълбочаващата се криза във Франция това е първият път, когато няколко опозиционни партии внасят заедно вот на недоверие.


Противниците на Макрон се нуждаят от подкрепата на 287 депутати, за да свалят правителството - летва, която едва ли ще бъде премината предвид дълбоките политически разделения в парламента.


Ако правителството оцелее, то все още ще бъде изправено пред вълна от протести тази седмица и риск от нови социални вълнения. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 8225 |20.03.2023 Полският посланик във Франция: Готови сме да влезем в конфликта, ако Украйна не успее да се защити . 9| 3842 |18.03.2023 Протестиращи във Франция: Макрон, отрязахме главата на Луи XVI, можем да започнем отначало . 1| 3256 |13.03.2023 Шестима чеченци воюват за Франция на Европейското по борба . 2| 3061 |11.03.2023 Пореден ден на протести във Франция срещу пенсионната реформа на Макрон

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads