Реклама / Ads
2| 5260 |19.11.2013 НОВИНИ

Шефът на Агенцията по заетостта: С Орешарски не сме обсъждали оттеглянето ми

.
Камелия Лозанова
Орешарски не постави пред мен въпроса за моето оттегляне. Премиерът е наясно, че в момента, ако има нещо, което се казва в тези писма, то е само мнения, съмнения и те не са свързани с мои нарушения, нито има свързаност с политика.
 

Това заяви пред журналисти в парламента изпълнителният директор на Агенцията по заетостта Камелия Лозанова след излязлата информация за нейното отстраняване заради писма от Брюксел със съмнения за нарушение в дейността на агенцията.

Лозанова заяви, че е имала среща с премиера Пламен Орешарски по въпроса. Тя заяви, че с премиера дори не е говорено тя временно да се оттегли от поста.

"Българи пишат тези писма, и са хора, недоволни от прекратени договори. Преди една година създадохме анекс към доставчиците на обучения за по-ясна регламентация на правата и задълженията на агенцията и на доставчиците. До момента за неизпълнение на задълженията от страна на доставчиците на обучения има 21 прекратени договора. До мен, преди мен, това не се е случвало. Предишният ръководител не е прекратявал договори", коментира Лозанова.

"Аз и екипът сега сменяме модела и може би точно затова не съм уволнена. Просто си вършим работата. Не обръщахме внимание на всички тези интриги и инсинуации, които ни се създават чрез жълта медия, чрез няколко души, които поднасят писма на ключови експерти в Брюксел", каза още тя.

"Няколко пъти съм предлагала на моите ръководители да се оттегля, ако те смятат, че не си върша работата", посочи Лозанова.

На въпрос - кой стои зад писането на тези писма, Лозанова заяви: "Леко притеснена съм, че в момента настоящият зам.-министър е бивш ръководител на Агенцията по заетостта, именно защото по нейно време бяха констатирани и нарушенията по Закона за обществените поръчки...".

На въпрос за Росица Янкова ли става въпрос, Лозанова потвърди. Росица Янкова е била изпълнителен директор на Агенцията по заетостта в периода юни 2009 г. до септември 2011 г.  

"По-скоро говорихме по въпроса да отида в комисията, но аз изчаквам отговора, който те ще ми изпратят на писмата, които аз адресирах към тях", уточни Лозанова. Тя заяви, че не членува нито в ДПС, нито в друга партия.

По-рано днес БНР съобщи, че Камелия Лозанова ще бъде освободена от длъжност, заради системното недоверие от страна на ЕК към работата ѝ. За пропуските в работата на Лозанова, комисията е сезирала правителството на ГЕРБ, а преди дни е изпратила и писмо до премиера Пламен Орешарски. В него има предупреждение за преразглеждане на финансирането от Европейския социален фонд, ако не бъде извършена кадровата рокада.

Премиерът Пламен Орешарски нито потвърди, нито отрече тази информация. Пред журналисти в кулоарите на парламента той заяви: "Мислим за подобряване на цялостната дейност на Агенцията по заетостта в контекста на писмото, което имаме от Брюксел".

Министър-председателят потвърди единствено, че е получено такова писмо със забележки към дейността на агенцията. Въпреки това на многократно зададения въпрос от страна на журналистите дали Лозанова ще бъде сменена той отговаряше, че се мисли за подобрение "в тези аспекти, които се визират като критични" и по думите му това е достатъчно ясно изразяване.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 26| 5594 |15.11.2013 Цветанов: Шефът на ДАНС и главният прокурор ме удрят политически . 15| 5971 |11.11.2013 Прокуратурата подхваща Агенцията за бежанците и МВР . 24| 5465 |07.11.2013 Шефът на ДАНС: Проверяваме Бисеров отскоро . 14| 5566 |03.11.2013 Шефът на „Пирогов”: Някой изтри с гумичка 1,5 милиарда за здравеопазване

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads