Реклама / Ads
14| 3161 |27.07.2023 НОВИНИ

Шефът на БНБ: Без еврото сме като скулптор, който има чук, но не са му дали длето

.
Димитър Радев
Лихвите по кредитите и депозитите ще започнат да се увеличават все по-осезаемо и в България. Това обяви новият стар управител на Българската народна банка (БНБ) Димитър Радев пред БНТ и допълни, че по-високите лихви ще се усетят още в края на тази година.
 

"Тази тенденция на увеличаване на лихвите ще бъде осезаема към края на тази година и следващата. Ще има увеличение както по линия на кредитите, така и по линия на депозитите", посочи той.

 

Разкритикува продължаващата фискална експанзия на правителството, като тя по думите му не работи за овладяване на инфлацията. "Точно обратното. Намаляват се инвестициите, увеличават се разходите за заплати. т.е., когато имаме такава структура на разходите, определено е фактор за увеличаване на инфлацията, а не за намаляването ѝ. България се нуждае от дисциплинирана фискална политика", настоя шефът на БНБ.


Увери, че състоянието на банковата система е добро, като показателите на търговските банки са над средните за ЕС.

 

Радев отхвърли критиките, че с приемането на еврото се губи националната идентичност, като припомни, че действащият валутен борд е много рестриктивен и БНБ не може да оперира на свободния пазар.

 

"Не е вярно по няколко линии - първо това, което имаме като паричен режим в момента, е всъщност много рестриктивен, много скъп паричен режим, в който имаме много ограничени инструменти да действаме. Стана въпрос няколко пъти във връзка с това, което правим. Ние не можем да определяме основни лихви за целите на политиката, не може да участваме с операции на открития пазар, нещо което Европейската централна банка прави. В момента сме в състоянието на склуптор, който са му дали само чука, но не и длетото. Това да постигаш същия резултат с чука е значително по-трудно, по-скъпо, хаби се много материал. Когато сме част от еврозоната, ние ще разполагаме с длетото", подчерта шефът на БНБ.


Димитър Радев обясни защо на монетата от две евро ще бъде изписано "Боже, пази България", когато България влезе в еврозоната, заради което имаше негативни коментари във "Фейсбук". "Такава е традицията, когато сме възобновили сеченето на монети. Фактически този надпис е бил включен в дизайна на монетите до 1942-1943 г.

 

Това е в съответствие с най-добрите традиции, които имаме в монетосеченето", изтъкна той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 21| 3496 |27.07.2023 Проф. Стефан Попов: Президентът се държи като светски вариант на аятолах . 9| 8796 |27.07.2023 САЩ ще използват “мека” тактика след като руският петрол надвиши ценовия таван на Г-7 . 0| 2559 |27.07.2023 ”Булгаргаз”: Цената на природния газ през август вероятно ще остане същата като през този месец . 10| 8156 |25.07.2023 ”Живите мъртви”: Наркомани на фентанил се носят като зомбита по улиците /видео/

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads