Реклама / Ads
9| 8793 |27.07.2023 НОВИНИ

САЩ ще използват “мека” тактика след като руският петрол надвиши ценовия таван на Г-7

.
САЩ ще използват “мека” тактика след като руският петрол надвиши ценовия таван на Г-7 Източник: БГНЕС
Администрацията на щатския президент Джо Байдън възнамерява да притисне по-силно западните търговски къщи, застрахователи и собственици на танкери да се придържат към ценовия таван на Г-7 за руския суров петрол, защото горивото се търгува над него, посочват експерти.
 

Мерките са израз на желанието на Вашингтон да насърчи купувачите да не сключват сделки за руско черно злато на цени над 60 щ. долара за барел – лимит, наложен през декември 2022-а от Г-7, Европейския съюз и Австралия в отговор на войната на Русия срещу Украйна.

 

Очаква се Белият дом да използва “мека” тактика вместо масирани заплахи за сурови наказания на потенциалните нарушители, защото това може да напрегне енергийните пазари, твърдят добре информирани за намеренията на американците източници.

 

Предупержденията към танкерите и собствениците им нямало да бъдат под формата на удари по масата, а с писма и телефонни разговори и по-активна комуникация с търговските къщи, застрахователите и другите звена по веригата. Източник от Белия дом твърди, че подобни разговори вече се водят и ще продължат и в бъдеще.

 

Ценовият таван забранява на западните компании да предоставят услуги като транспорт, застраховки и финансиране на сделки за руски суров петрол, продаден над 60 долара за барел.


По данни на агенция “Ройтерс”, базовият руски сорт “Уралс” се търгува на или над лимита от почти две седмици. Американското финансово министерство използва средната месечна цена на суровината, за да изчисли цената на “Уралс”.

 

Службата за контрол на чуждестранните активи към ведомството предупреждава, че на индивиди или компании, които избягват, заобикалят или нарушават тавана от 60 долара за барел, могат да се предприемат граждански или криминални наказания, включително глоби. Американците щели да работят с други страни за споделяне на информация за нарушения.

 

Вашингтон обаче ще трябва да пипа внимателно, за да не причини пазарни сътресения, които могат да изпратят нагоре цените на черното злато, които от няколко дни се повишават. В 9.55 ч. българско време на 27 юли котировките на фючърсните контракти на сорт “Брент” за доствка през септември бяха 83.48 щ. долара за барел на борсата ICE.

 

Американският лек суров петрол WTI пък се търгуваше за 79.40 на нюйоркската Nymex.


Високите цени на енергията са сериозен политически риск за Байдън, който ще се бори за втори президентски мандат през 2024-а. Ценовият таван от самото начало е имал две цели: да намали приходите в хазната на Кремъл от износа на черно злато и да гарантира, че горивото ще продължи да достига до глобалните пазари. Според Белия дом тази стратегия работи.

 

Заместник министърът на финансите на САЩ Уоли Адейемо е разговарял неотдавна с държавите с големи флотилии от кораби и активна корабна търговия. Помощник министърът на ведомството, отговарящ за финансирането на терористи и за финансовите престъпления Елизабет Розенбърг, пък се е свързала с компаниите, предоставящи застрахователни обезщетения (известни като клубове P&L), за да им напомни за изискванията, свързани с покупките на руско черно злато, пише Банкер.

 

Според официален представител на щатското правителство, цената на “Уралс” е висока заради последните сделки с държави, които не подкрепят тавана. Подобни продажби, основно на Индия и Китай, са скъпи за Москва, защото трябва да харчи пари за “танкери призраци” и за други разходи, за да превози горивото на дълги разстояния вместо да го изпрати по петролопроводите до Европа.

 

Адейемо посочи през миналия месец, че “Банк России” е гарантирала схема за презастраховане за около 9 млрд. щ. долара, която е трябвало да замести западните контракти заради ценовия таван – пари, които Кремъл не може да инвестира в оръжия за войната в Украйна.

 

Ако цените на “Уралс” продължат да надхвърлят лимита, Вашингтон може да принуди партньорите си от Г-7 и от ЕС да повишат тавана, но това ще е дипломатическо и политическо начинание, което ще срещне съпротива от страните от Източна Европа и от американските законодатели.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 57| 8243 |22.07.2023 Валентин Вълканов за ФрогНюз: Различното в тактиката на руската пропагандата е окрупняването на колективното . 6| 2773 |07.07.2023 Финансовия експерт Деян Василев: „Кресливи евроскептици” използват измислени аргументи . 27| 4498 |11.06.2023 Разследващ журналист: Путин и хората му използват парите си, за да корумпират демокрациите ни . 8| 3270 |10.04.2023 Руските сили вече използват тактиката на ”опожарената земя” в Бахмут

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads