Реклама / Ads
3| 4746 |07.09.2010 НОВИНИ

Шегаджиите с пистата за Ф1 разкрити само за 2 часа

.
“Платете $94 341 433 и можем да подобрим атмосферата при провеждането на преговорите за финансиране и строителство на пистата за “Формула 1”.
 

Приблизително това е съдържанието на първия имейл до представителя на компанията от Абу Даби EABG Ануар Бадуан, което българинът Алекс Цаков (32 г.) му изпратил от щата Илинойс в петък в 23,00 ч местно време. Това съобщи вчера пред “Труд” източник от МВР, пише вестникът. Второто съобщение по интернет дошло малко по-късно и било подписано от друг нашенец в Илинойс - Васил Стоев (30 г.). Този път обаче била искана сумата от 60 млн. евро (това е равностойността на $ 94,341 млн.). Сигналът за исканите рушвети бил подаден от Ануар Бадуан в ГДБОП още в събота. Само за 2 часа компютърните спецове от ГДБОП по категоричен начин установили, че автори на имейлите са Цаков и Стоев. Буди недоумение фактът как двама изявени компютърни специалисти като тях ще подпишат писмата със собствените си имена.

“Двамата са искали да се пошегуват. Големи почитатели са на “Формула 1” и мотоциклетния спорт и това свое хоби го афишират в интернет пространството. Вероятно са искали и да засилят медийния интерес в страната по случая”, смятат от ГДБОП. Нашенците от години живеят в щата Илинойс. Първо били студенти, а после започнали работа там. Дори се сдобили с американско гражданство. В момента двамата работели като IT специалисти в сферата на здравеопазването. “Служители са на компании, които се занимават с отглеждането на възрастни хора”, казаха пред “Труд” близки до разследването.

По случая са информирани компетентните власти в САЩ. От МВР вчера съобщиха, че не са разговаряли с двамата, тъй като не могат да водят разследване на чужда територия. Освен това в случая нямало и данни за извършено престъпление. Съобщенията били така хитро формулирани, че в прав текст не се искал рушвет. Не можело да става дума и за опит за измама, твърдят антимафиоти. Затова, прогнозират спецченгетата, вероятно българите ще се измъкнат “сухи” от неприятната случка. Ануар Бадуан е получил още два имейла от представители на фирми, които са искали да съдействат при осъществяването на проекта”, разкриха още от ГДБОП. Според запознати тези интернет съобщения нямали нищо общо с шегаджиите от Илинойс. Едното от тях също било подписано от българин и съдържало намеци за евентуални спънки, ако той не участва. Автор на другия имейл пък бил живеещ у нас чужденец, който изключително добронамерено предлагал участие в проекта.

Майката на Александър Цаков: Някой е използвал името на сина ми

“Не мога да повярвам, че синът ми Александър е изпратил имейл до арабския бизнесмен. Нали знаете, хората в България са много завистливи и може някой да е проникнал в данните му и да е пратил електронното писмо от неговата поща. Сигурно така се е случило!”, възкликна вчера пред “Труд” г-жа Венедикова. Червенокосата дама, която е майка на Александър Цаков, предпочита да премълчи малкото си име. “Синът ми работи в Чикаго от 12-13 г. Завършил е инженерна специалност и е много добър специалист по хардуер, но не работи за голяма компания и за много пари. Помага във фирмата на един евреин”, разказа Венедикова. Тя научила от телевизията, че Александър пуснал писмо до арабския “шейх”. “Останах учудена! Много негови приятели започнаха да се шегуват с него във “Фейсбук”, че е станал международен мафиот. В първия момент си помислих, че е станало съвпадение на имената или някой е използвал неговото. След случая още не съм се чула с него, но сега ще го направя - категорична е г-жа Венедикова. Преди години Александър си купи спортна кола и дори се състезаваше в любителски ралита по пистите в Пловдивско. Автомобилизмът му е хоби. Но аз съм песимист, че у нас ще има писта от “Формула 1”, обясни майката на Цаков.” “Повечето хора, които искат да инвестират у нас, се отказват от намеренията си, като се сблъскат с проблемите”, каза тя. (Труд)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5429 |04.09.2010 Младенов притеснен за отношенията ни с арабския свят заради гафа с пистата . 11| 5634 |19.05.2010 ДАНС прикривала опасни разкрития за горивото в АЕЦ - Козлодуй . 0| 5124 |22.04.2010 РЗС и US-журналисти искат криминални разкрития . 31| 4643 |19.04.2010 Масларова разкритикува правителството

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads