Реклама / Ads
3| 5113 |16.09.2009 НОВИНИ

Схема в АЕЦ Белене източила 1 млн. лева

.
Голяма престъпна схема разкриха криминалистите Източник: Вяра Йовева
Корупционна схема при изкупуване на материали от демонтажни работи на АЕЦ “Белене” е установена от служители на “Икономическа полиция”, съобщават от полицията.
 

Схемата е разкрита при съвместна работа на екипи от Министерството на вътрешните работи и Министерството на икономиката, енергетиката и транспорта. Източени са около 1 милион лева от българския данъкоплатец

Разследването започнало след като Министерството на икономиката, енергетиката и транспорта е предоставило на МВР борсов договор, за който е имало съмнение, че е неизгоден за Националната електрическа компания. Договорът за изкупуване на метали от демонтажните работи на АЕЦ “Белене” е бил сключен на 23 април т.г. Продавач на вторичните суровини бил НЕК. Съгласно клаузите на договора продавачът се задължавал да предаде, а купувачът – да приеме и заплати стоката, описана в приложената към документа спецификация. Тази спецификация била възложена на лицензиран оценител.

Задължението на дружеството било да изготви доклад за пазарната оценка на продаваната стока, като целта била да се определи “справедливата й пазарна стойност”. Изводите от доклада били направени, но нито управителят на дружеството, нито някой от неговите служители имали достъп до площадката и до продаваната стока. Така цените на вторичните черни метали са приети като средни цени на база ценовите нива на фирми, осъществяващи дейност по изкупуване и преработване на скрап. На базата на това, на заседание на Съвета на директорите на НЕК ЕАД, е било взето решение за извършване на продажбата чрез “Софийска стокова борса” АД.

Така в изпълнение на борсовия договор от площадката на АЕЦ “Белене” били продадени 8418.13 тона метални конструкции, арматурна стомана, тръби и тръбни конструкции, купувачът е платил по 160 лева за тон скрап на НЕК, а след приспадане на транспортните разходи цената е паднала на 110 лева за тон.
Същевременно експерти са установили, че в посочения период – от 24 май до 16 август, приеманите като скрап вторични суровини били на цени от 284 да 304 лева на тон.

По нареждане на ръководството на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, от 28 август извозването на металите по борсовия договор е преустановено. Така чрез изключително добре смазаната корупционна схема българският данъкоплатец е ощетен с около 1 милион лева. Материалите от проверката са докладвани от Дирекция “Противодействие на общата престъпност” на Софийска градска прокуратура по компетентност.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4956 |15.09.2009 10 милиарда ще идат за АЕЦ Белене . 7| 4930 |27.08.2009 П. Димитров вчера разбрал за банковата бомба за АЕЦ Белене . 11| 5610 |23.08.2009 АЕЦ “Белене” тежи като гюле на държавата . 7| 5974 |20.08.2009 Разходи за АЕЦ Белене "потънали в пясъците"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads