Реклама / Ads
8| 3842 |01.02.2021 НОВИНИ

Шестима отиват на съд за тежката катастрофа край Своге

.
Източник: БГНЕС
Шестима души отиват на съд заради тежката катастрофа край Своге, при която загинаха 20 души. На съд отива шофьорът на автобуса-ковчег Григор Григоров. Обвинени обаче са и още петима души, които имат отношение по въпроса с качеството на асфалта - началници в строителната фирма ”Трейс”, надзорници на ремонта на пътя, както и шефка на дирекция в агенция ”Пътна инфраструктура”.
 

Тежката катастрофа стана на 25 август 2018 г. Автобус, превозващ пенсионери, излетя от пътя в Искърското дефиле. Експертиза доказа, че шофьорът е превишил скоростта с 13 километра. Проби, взети от асфалта, показват, че настилката не отговаря на стандартите. 


Последва ремонт на отсечката. Стигна се и до министерски оставки - на Ивайло Московски, Николай Нанков и Валентин Радев.


Шофьорът на автобуса, превозвал пенсионери от клуба в Световрачене, бе първият обвиняем по това дело. Той бе и първият задържан. Констатацията е, че Григоров е карал рейса с 53 км при допустими в отсечката 40. После се разбра, че рейсът не е минал през технически преглед.


Тогава се появиха и твърденията за лош ремонт на пътя и ниско качество на асфалта. Версията бе потвърдена и от държавното обвинение. Оказа се, че в настилката на пътя е вложен варовик, което води до много по-слабо сцепление на автомобилните гуми с асфалта. Изпълнител на отсечката е "Трейс". 

 

Обвинения бяха повдигнати на изпълнителния директор на "Трейс София" Бисер Иванов, на техническия ръкодовител на ремонта И. Иванов, на началника на асфалтова база в Констинброд С. Трифонов, на строителен инженер от фирмата за надзор и на С. Попниколова – шефка на дирекция в АПИ.


Материалите по делото са събрани в 277 тома. Разпитани са над 100 свидетели, а за експертизите са били ангажирани 24 вещи лица.


104 души са конституирани като пострадали, сред тях са и наследниците на загиналите.


Предстои Софийският окръжен съд да насрочи разпоредително заседание по делото.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 4658 |31.01.2021 Христо Иванов: С “Автомагистрали” 5 млрд. лв. от джобовете ни отиват към приятелите на Борисов и на Пеевски . 22| 3273 |29.12.2020 ”Отровното трио” и Мая Манолова сключват договор, отиват заедно на избори . 10| 3303 |23.12.2020 Евролидерите с послание след тежката 2020 г. . 0| 3395 |12.12.2020 Шестима души са ранени, след като автомобил се вряза в протест в Манхатън

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads