Реклама / Ads
6| 3822 |04.04.2023 НОВИНИ

Шойгу отговори на Столтенберг: Присъединяването на Финландия към НАТО повишава риска от конфликт

.
Източник: личен архив
Финландия официално става 31-ият член на НАТО на срещата на външните министри на алианса в Брюксел на 4 април. Тя има 1300 км граница с Русия.
 

Присъединяването на Финландия към НАТО днес ще бъде историческо събитие и пряко следствие от руската инвазия в Украйна, заяви шефът на пакта Йенс Столтенберг, който подчерта, че Алиансът ще направи така, че Швеция също да стане негов пълноправен член, предаде Ройтерс.

 

"Президентът Путин обяви за цел на инвазията в Украйна "по-малко НАТО". Той получава точно обратното – Финландия днес, а скоро и Швеция ще стане пълноправен член на Алианса", каза Столтенберг преди заседание на външните министри на НАТО.

 

От своя страна руският министър на отбраната Сергей Шойгу заяви днес, че присъединяването на Финландия към НАТО ще увеличи риска от конфликт.

 

"НАТО възприе комплекс мерки за повишаване на бойната готовност на обединените въоръжени сили и засилва учебно-бойната и разузнавателната дейност край границите на Русия и Беларус. В близко бъдеще предстои и Финландия да стане член на алианса", каза той на съвещание с висшия команден състав на руските въоръжени сили.

 

По думите му това създава значителен риск от разширяване на конфликта в Украйна, но няма да повлияе на специалната военна операция, посочва ТАСС.

 

Шойгу обвини НАТО в антируски курс, който според него все по-усилено се следва от алианса, и в тази връзка той отбеляза, че Западът увеличава военната помощ за Украйна във вид на бронирана техника и друго въоръжение и обмисля "възможността да предостави на Киев оперативно-тактически ракети АТАКМС (ATACMS) с обсег до 300 км".

 

На заседанието с генералите министърът засегна и въпроса за военното сътрудничество с Беларус.

 

Той съобщи, че въоръжените сили на Минск вече разполагат с изтребители, способни да носят ядрени бойни глави, и че Русия е предоставила на Беларус ракетни комплекси "Искандер", които също могат да изстрелват както конвенционални ракети, така и такива с ядрени бойни глави

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 2867 |01.04.2023 Шойгу: Ще увеличим доставките на боеприпаси за руските войски . 11| 4785 |21.03.2023 Шойгу предупреди за опасност от ядрен сблъсък. Отказа да прогнозира края на войната в Украйна . 0| 3063 |07.03.2023 Йенс Столтенберг: Историческа възможност за мир след преговорите между Сърбия и Косово . 15| 3151 |04.03.2023 Сергей Шойгу инспектира руските войски в Донецк

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads