Реклама / Ads
14| 5018 |12.08.2011 НОВИНИ

Ще има ли наказани за лекарските грешки?

.
Пациенти плащат с живота си тези грешки.
 

Четирима лекари отиват на съд за смъртта на 4-годишната Гергана Илиева. Детето почина след операция на сливиците. Обвинени са отстраненият от работа д-р Михаил Маджунов и още трима лекари в ИСУЛ. Случаят е огласен отново в днешната преса. В последните дни зачестиха информациите за лекарски грешки, оповести БТВ.

В Русе момиче загуби крака си, след като две години, вместо да се лекува от злокачествен тумор, се е мазала с мехлеми.

Пациент от Варна остана без ръка след коронарография. Въпреки че кардиограмата на 42-годишния Милко Михалев показва, че няма проблеми със сърцето, без други изследвания частна клиника му назначава коронарография. След ужасни болки и от клиниката го насочват към болница „Света Анна". Следват четири операции, но мъжът остава без ръка. Според Националната пациентска организация манипулацията е извършена само, за да бъдат източени 800 лева от касата.

Младо момиче от Своге е в будна кома заради упойка преди операция, която се оказала дори напълно ненужна. Лина е приета за операция от апандисит в болницата в Своге и малко след поставянето на анестезията е откарана в болница „Света Анна" в София. Родителите са категорични, че лекарите не са подготвили дъщеря им за анестезия и тя изпада в шок. Не са описали какво точно е влято на Лина, а и документът не е подписан от екипа. Според директора на "Света Анна” д-р Димитър Димитров, момичето е закарано в състояние на клинична смърт. От болницата в Своге отричат.

Стигат ли до задънена улица разследванията?

"Не можем да поставим всички лекари под един знаменател... Да, идва времето, в което да бъде прочистена гилдията, някои разбраха свободата на професията като свободия", коментира в студиото на „Тази сутрин” Теодора Захариева, председател на Българския пациентски форум. По думите й, дори човек без медицинско образование би потърсил специализирана помощ при висока утайка в кръвта. Къде е специализацията на този общопрактикуващ лекар, попита Захариева по повод случая с момичето в Русе. Къде е организацията, която отговаря за специализацията на лекарите?”

"Какво се случва с човека, на който му отрязаха ръката за 800 лева? Това е парадоксът. И ако лекарският съюз не се намеси твърде критично и радикално, ще продълбжаваме да пълним ефира с подобни репортажи, каза Захариева. Тя благодари на Онкодиспансера в Русе за адекватната реакция по случая в Русе – едибнственото лечебно заведение след установяване на диагнозата, което е реагирало бързо.

Това, което излиза в медиите, е само върхът на айсберга. В България годишно има около 1000 лекарски грешки, лекарският съюз се съгласи за 800-900, каза Пламен Таушанов, председател на Българската асоциация за закрила на пациентите. Той посочи, че преди две години организацията е осъдила лекар от Сливен за смъртта на бащата на Станка Златева за седем лекартски грешки. Присъдата обаче била само глоба. Проблемът е, че няма механизъм за откриване на лекарските грешки.
Таушанов каза, че е сезирал премиера и здравния министър да се създаде такъв орган или комисия. Медицинкият одит се занимава с административно-наказателна отговорност, а не с лекарски грешки. Районните центрове по здравеопазване, ако открият грешка, могат да подадат сигнал до прокуратурата, но не го правят, каза Таушанов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5130 |10.05.2011 Детеубиец с доживотна присъда иска по-леко наказание . 15| 4878 |01.05.2011 Р. Василев: Понесох си наказанието за репликата към Цонев . 28| 7639 |05.09.2010 Г. Лозанов: "Булсатком" може да бъдат наказани заради мача Англия - България . 0| 5848 |12.07.2010 ВАС потвърди наказания за магистрати, близки до Черния

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads