Реклама / Ads

0| 4719 |28.11.2014 НОВИНИ

ЕК ще ни наблюдава заради заради макроикономически дисбаланси

.
България е сред 16-те страни, които Европейската комисия ще продължи да наблюдава заради наличие на макроикономически дисбаланси. Това е отбелязано в представения днес доклад по Механизма за ранно предупреждение, който е част от координацията на икономическите политики в рамките на така наречения „Европейски семестър”. Сред проблемите у нас комисията посочва безработицата и бедността, както и проблемите във финансовия сектор.

 

Комисията отбелязва, че една банка у нас е била поставена под специален надзор, а друга е получила подкрепа за ликвидността си от държавата, и подчертава, че проблемите във финансовия сектор могат да имат сериозни последици за макроикономическата стабилност. Безработицата остава висока, сред младежите тя продължава да расте, значителен е и делът на дългосрочно безработните, пише още в частта за България. Според Еврокомисията социалните предизвикателства пред страната ни са значителни - посочени са конкретно бедността и социалното изключване. Нетните международни инвестиционни позиции, цената на труда, и задлъжнялостта на частния сектор са сред другите индикатори, заради които България остава сред страните с макроикономически дисбаланси. Те са разделени в три групи. В първата са тези, в които дисбалансите са прекомерни, във втората попадат държави, където според комисията са нужни решителни политически действия. България е в третата, група, определяна като най-лека, заедно със страни като Германия, Швеция и Холандия – комисията обаче ще продължи да ги наблюдава.

 

Междувременно днес беше представена и дългоочакваната й оценка за бюджетите на страните от Еврозоната – както се очакваше, Франция, Италия и Белгия, където проблемите с дълга и дефицита изглеждат най-сериозни и може да доведат до санкции, получиха допълнително време до март догодина за мерки в посока преодоляване на слабостите. В общо 7 страни от еврозоната има риск бюджетите за догодина да не изпълнят изискванията за финансова стабилност.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 1| 4854 |28.11.2014 МС заседава извънредно в понеделник заради опасни язовири . 16| 5007 |28.11.2014 Симеонов: Правителството е под угроза, но не заради нас . 48| 15836 |28.11.2014 Пеевски удря Борисов заради акцията срещу ислямисти . 3| 5893 |27.11.2014 Жена се хвърли от скала в Плевен, заради безпаричие

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ