Реклама / Ads
0| 3865 |14.05.2019 НОВИНИ

EK ще препоръча започване на преговори със Северна Македония и Албания

.
Йоханес Хан Източник: БГНЕС
Европейската комисия (ЕК) ще препоръча отварянето на преговори за присъединяване за пълноправно членство на Северна Македония и Албания в края на май, потвърди отново еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан, като до сега той само беше изразил увереност, че това ще стане.
 

В интервю за Радио Свободна Европа Хан потвърди, че препоръката ще бъде обявена на 29 май, когато Европейската комисия ще публикува своя годишен доклад за напредъка на страните в процеса на разширяване, съобщава БНТ.

 

Както отбелязва еврокомисарят, от държавите-членки на Европейския съюз зависи дали ще се съгласят с препоръката на Европейската комисия.

 

По думите му след две седмици ще бъде представен годишен доклад на ЕК, в който ще има препоръка за започването на преговори за двете страни. Те са изпълнили условията и сега държавите-членки трябва да излязат с политически оценки.

 

Това ще бъде първата препоръка за Албания и десетата за Северна Македония.

От 2009 година Европейската комисия препоръчва започването на преговори за присъединяване. Въпреки това, тази препоръка все още не добиваше съгласие от държавите-членки, които имат правомощия да вземат окончателно решение по този въпрос. Междувременно Скопие и Атина подписаха Преспанския договор, което трябва да деблокира евроатлантическия път на Северна Македония, предаде РСЕ.

 

По думите на РСЕ, Съветът на министрите на ЕС трябваше да реши да започне преговори за присъединяване с тези страни на среща през юни. Въпреки това в европейските кулоари циркулира информация, че дебата ще бъде отложен за по-късна дата, тъй като някои държави се нуждаят от одобрението на националните им парламенти и времето между препоръките и юнската ваканция е много малко, за да се спазят всички процедури.

 

Според неофициална информация на РСЕ, има признаци в ЕС, че обмисля възможен дебат за начало на преговорите за присъединяване на министерската среща през юли, която ще бъде първата важна сесия по време на финландското председателство на ЕС. Финландия поема председателството на ЕС на 1 юли.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 3906 |08.05.2019 Започват преговорите за закупуване на Ф-16 . 5| 5719 |27.04.2019 Хан: Отлагането на преговорите с Македония ще е с драматични последици . 1| 3860 |06.04.2019 Продължават преговорите за Brexit . 0| 3788 |18.03.2019 До месец приключват преговорите за заплатите в столичния транспорт

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads