Реклама / Ads
4| 4994 |21.10.2023 НОВИНИ

Ще се разшири ли конфликтът в Близкия изток - какви са позициите на съседните на Израел държави?

.
Източник: Google Maps
Израел бомбардира Газа в отговор на нападението на Хамас, а сложната мрежа от взаимоотношения е обтегната.
 

Египет
Египет, който има обща граница с Израел и Газа, отдавна има сложни отношения с Хамас, не на последно място поради възникването на организацията като разклонение на Мюсюлмански братя. Макар че Кайро подписа официален мирен договор с Израел през 1978 г. в Кемп Дейвид, египетската общественост обикновено е по-пропалестинска от следващите египетски режими - с изключение на краткотрайното правителство, ръководено от "Мюсюлмански братя", което беше свалено през 2013 г. Макар че Кайро е действал като посредник между Хамас и Израел по време на конфликти, Египет отдавна е предпазлив към желанието на някои израелски десни да поемат отговорност за Газа, като се позовава на египетското управление на крайбрежната ивица в периода 1948-67 г.


Йордания
Подобно на Египет, Йордания е подписала официален мирен договор с Израел - през 1994 г. Усложняването на позицията на Йордания по израелско-палестинските въпроси се дължи на факта, че повече от 2 милиона палестинци са регистрирани като бежанци в Йордания, като повечето от тях се ползват и с пълна йорданска държавност, а още по-голям процент от населението може да проследи корените си от палестински произход. Вакъфът, организацията, която управлява ислямските институции около Ал-Харам аш-Шариф (известен на евреите като Храмовия хълм) в Йерусалим, е орган на йорданското правителство, което въвлича Аман в конфликти около мястото. Подобно на Кайро, Израел е склонен да се съобразява с мнението на Йордания.


Ливан
Израел е водил два сериозни конфликта със северната си съседка, последният от които е през 2006 г. по време на опустошителната война с шиитската организация Хизбула - един от най-страховитите пълномощници на Иран. Израел отдавна се притеснява да води война на два фронта с Хамас и Хизбула. Дългосрочната политическа склероза и икономическият срив в Ливан напоследък действат като ограничаващ фактор за Хизбула. Макар че през последните две седмици Хизбула разреши ракетния обстрел предимно от палестинските фракции в Ливан, остава неясно дали Хизбула се подготвя за собствена офанзива в случай на наземно нахлуване в Газа или просто сигнализира на своите поддръжници.


Сирия

След избухването на войната в Сирия Израел нанесе голям брой удари в страната, насочени предимно към маршрути за доставка и места за съхранение на оръжия от Иран, които според Израел са предназначени за Хизбула и Хамас. Макар че пряката заплаха за Израел от Сирия изглежда е отстъпила донякъде през последните няколко години, отдавна са регистрирани ирански пълномощници и активи, действащи в Сирия. Преди седмица обаче Израел нанесе ракетни удари по двете основни сирийски летища в Дамаск и северния град Алепо, като повреди пистите за кацане на двете летища, вероятно с цел да предотврати използването на пистите за военен трафик през следващите седмици.

 

Иран
Всеки регионален отговор на израелско сухопътно нахлуване вероятно ще бъде определен от Техеран, който според съобщенията е предупредил Израел, че може да се почувства принуден да се намеси в случай на израелско сухопътно нахлуване в Газа. Иран, който е дългогодишен враг на Израел, обикновено използва пълномощници за своите интервенции, поради което проявява интерес към съюзнически групи в Близкия изток. Макар че Иран притежава ракетен потенциал да удари Израел (както направи Ирак на Саддам Хюсеин по време на войната в Персийския залив), предварителното разполагане на военноморски средства на САЩ и други западни съюзници в региона през последните дни изглежда има за цел да сигнализира за последиците от намеса на Иран.


Ирак
Възобновяването на атаките срещу американски бази в Ирак тази седмица от страна на ирански съюзнически групи сигнализира за друго усложнение. Понастоящем САЩ разполагат с около 2500 военнослужещи, разположени в три бази в Ирак, заедно с около 1000 войници от други държави в международната коалиция, създадена за борба с джихадистката групировка "Ислямска държава".


Нападенията идват, след като фракции, лоялни на Иран, засилиха заплахите срещу САЩ. Една от тях, Бригадите на Хизбула, поиска САЩ да "напуснат" Ирак, "в противен случай ще опитат огъня на ада".


Йемен
Подкрепяните от Иран йеменски хути успешно изстрелват безпилотни самолети дълбоко в Саудитска Арабия, насочени предимно към петролни съоръжения. Друг е въпросът дали те имат обхват или капацитет да достигнат Израел. Въпреки това ракетите и безпилотните самолети на хутите са в състояние да застрашат корабоплаването в Аденския залив, Арабско море и Червено море. Прехващането от американски военен кораб в четвъртък на ракети и безпилотни самолети, изстреляни от Йемен, за които говорител на Пентагона заяви, че са били изстреляни "потенциално към цели в Израел", повиши залозите.

 


 

Публикация на "The Guardian". Преводът и заглавието са на редакцията на ФрогНюз. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4352 |21.10.2023 Еврокомисията подкрепи българската такса за руския газ по "Турски поток" . 1| 4852 |21.10.2023 Два дни горя голям пожар край Своге /видео/ . 1| 8926 |21.10.2023 Израел предупреди гражданите си да напуснат незабавно Йордания и Египет . 14| 5220 |21.10.2023 "От първия ден на войната в Украйна ГЕРБ смени политиката към Русия", заяви Бойко Борисов - строителят на "Турски поток"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads