Реклама / Ads
4| 4893 |14.04.2020 НОВИНИ

Ще станат ли излишни краката ни за тялото

.
В затворено пространство, над 10 дни тялото може да се откаже от краката. Те просто няма да му трябват повече. Има такъв вариант за всеки от нас. И от нас зависи. Предупреждението е на руския космонавт Сергей Кричевский. Някогашният пилот, а сега професор по философия, припомня, че в подготовката за полети, едно от важните изпитания са тренировките за живот и работа в изолирана среда.
 

Дори без всякакъв шум и звуци. Тежката карантина се провежда в сурдокамера. През времето на изолацията се извършват специални изследвания. Най-вече кои са „ахилесовите“ пети на човешкото тяло и съзнание.

 

Най-важното е да се занимаваш с нещо и да да превърташ в съзнанието си всякакви идеи и планове, твърди Кричевский. Медиците засичаха негативното отражение на изолацията върху човека, както и болестите, произтичащи от това. Дори самоизолацията трябва да се тренира. Пилотите-изтребители са най-подготвени от хората за подобно състояние. Те са сами във въздуха, в малко пространство и всеки момент вземат важни решения. Това е много трудно и се постига с много тренировки, - продължава Кричевский в интервюта за руски медии.


.
Сергей Кричевский

 

Изолацията по време на пандемията от коронавируса, според него, е по-лек вариант и създава големи проблеми, стига човек да осъзнае, че трява да е в режим на нормалния живот и да се занимава с различни неща. Най-важното е всеки да създаде ритъм на живот, който да се повтаря всеки ден. Грешно е хората да възприемат изолацията като възможност да спят на воля. Не почивайте повече от друг път, не създавайте нов модел на живот, - съветват медиците, които отговарят за подготовката на руските космонавти. Според тях всеки човек трябва да извършва по 2-3 часа движения – от всякакъв вид – в дома си.

 

Астронавтката  Пеги Уитсън е рекордьор с прекарани 665 дни в космоса. Това са 665 дни в изолация. Уитсън смята, че е много важно хората да осъзнаят, че правят това не само заради себе си, но и заради другите. Изолацията по време на пандемия е осъзнат процес, а не насилствен. Нека погледнем пълната картина и да проумеем, че спасяваме живот, като минимализираме контактите си с други хора. Нека си кажем, че това е голяма цел, която е цел на още много хора.


.
Пеги Уитсън

 

Уитсън съветва още да се съставя дневен план и дори срокове за неговото изпълнение. По този начин човек ангажира съзнанието и волята си, без това да го затруднява. Тя признава, че дори когато е била в космоса по девет месеца, не й е било скучно. Съветва хората да си говорят повече с близки и познати, да си спомнят хубави общи преживявания, да обсъждат планове за след изолацията. Това ангажира съзнанието и отблъсква тревогите, - сигурна е легендарната астронавтка.


.
Скот Кели

 

Нейният колега Скот Кели пък препоръчва на хората в изолация да не престават да се грижат за своя външен вид. Също и да се наслаждават на възможността да починат. Не се претоварвайте с домашна работа, оставете и за утре. Разнообразявайте с четене на книги, филми и разговори. Психическата ви форма е супер важна, след това и физическата. Всеки според възможностите. Астронавтът предупреждава, че изолацията намалява имунната защита на организма. Затова бъдете в кондиция и добро настроение, - завършва Кели.

 

Фрог нюз

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 24| 9671 |12.04.2020 Урсула фон дер Лайен: Възрастните да останат в изолация до края на годината . 2| 4153 |07.04.2020 Евродепутатът Цветелина Пенкова с призив към българите и гражданите на Европа да си останат вкъщи на Великден . 3| 3908 |24.03.2020 СЗО: Има потенциал САЩ да станат новия епицентър на COVID-19 . 4| 4999 |19.03.2020 Лекар: Ако всички си останат вкъщи, 4 от 5 човека ще прекарат вируса леко

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads