Реклама / Ads
35| 9539 |05.12.2011 НОВИНИ

Ще закрият ли ДАНС по-ниските заплати?

.
Листопадът в родното ФБР е заради орязани заплати. Ако са верни слуховете за промяна във функциите на ДАНС и прехвърлянето на част от тях към ГДБОП или други структури в МВР, това ще е голяма грешка и отново ще внесе смут в системата.
 

"Не може да взимаш заплата от 900 лв. и да работиш по схема за пране на пари за 100 млн. лв. Вече няма екипи и няма на кого да разчиташ, ако стане нещо. Защото масово се подават рапорти за напускане." Това признание на служител на родното ФБР може би най-добре описва обстановката, в която в момента работят в ДАНС, пише в. Стандарт. Хората, които знаят тайните на държавата, се питат какво ще е бъдещето на службата, след като Народното събрание вземе решение за драстично орязване на бюджета й. За догодина той ще е 75 млн. лв. При създаването й преди 2 г. парите бяха 133 млн. лв., а за м.г. - 93 млн. лв.

Икономии до дупка

По-малкото пари са причината агентите, които имали навършени години за пенсиониране, да подават рапорти. Така няма да загубят 20-те заплати, които им се полагат сега при напускане. Ако в момента при раздяла с ДАНС на държавните служители се изплащат максимално 20 заплати, то след предложените от правителството поправки броят пада на 15, и то не в пълен обем, а 75 на сто. Депутати сметнаха, че така вместо 20 агентите ще получават около 11 заплати, което означава няколко хиляди лева загуба.  С около 40% ще намелят заплатите и на оперативни работници, ако бъдат приети предложенията в законопроекта за държавния бюджет, са сметнали в ДАНС. Орязването за възнагражденията става чрез въвеждане на по-ниски коефициенти, с които се увеличава определяната всяка година от Закона за бюджета на база размера на най-ниската заплата. За държавните служители агенти коефициентът пада от 3,4 на 2,1, а за сътрудници - от 2,2 на 1,4. За лицата по трудово правоотношение с висше образование - от 2,6 на 1,6, а със средно - от 1,5 на 1,1.

Мениджъри на лов за 007

"Всички имаме кредити и разчитахме на по-високите заплати и сигурната държавна служба да ги погасяваме. Сега обаче няма да ни стигат дори за нормален живот", споделят служители на ДАНС. Затова много от агентите са се съгласили да приемат предложенията от частни фирми и да напуснат, за да поддържат стандарта си на живот. От месеци компании примамват опитните служители, които дори и да запазят в тайна това, по което са работили, знаят всички похвати в работата на контраразузнаването. Поканите към тях са се увеличили рязко след смяната на бившия шеф на ДАНС Цветлин Йовчев с Константин Казаков, разказаха източници на "Стандарт". "Всеки е в правото си да вземе своето лично решение, при промяна на условията няма как да задържаме хората", коментира Казаков след заседание на ресорната парламентарна комисия за бюджета на агенцията. Тогава той предупреди, че ДАНС е заплашена от масово напускане на служителите си заради силно рестриктивния бюджет. На заседанието проектът за бюджета беше отхвърлен с 3-те гласа на шефа на комисията Димитър Дъбов от БСП, Иван Костов от сините и Камен Костадинов от ДПС. Представителят на ГЕРБ Иван Петров е гласувал "въздържал се", а петият член - Волен Сидеров, не е присъствал. Според депутати, ако се вземат още 10 млн. от бюджета на агенцията, ще трябва да се промени Законът за ДАНС, така че да отпаднат част от възложените й функции.
Лъжа или истина?

Именно слухове за орязването на функциите на родното ФБР и прехвърлянето им към служби в МВР е другата причина за масовото напускане на агенти. Вече упорито се говори сред спецченгетата, че има план за обезличаване на контраразузнаването за сметка на главна дирекция "Борба с организираната престъпност". Дори се твърди неофициално, че може спецагенцията отново да се върне в МВР, където преди години се намираше контраразузнаването.
Конкуренцията между агенцията и ГДБОП не е от вчера. Още докато ДАНС се казваше Национална служба "Сигурност", между контраразузнаването и антимафиотите имаше неформално противопоставяне. Тогава и двете служби бяха част от вътрешното министерство и деляха една и съща сграда. Контраразузнавачите редовно виняха бопаджиите, че докато те събират данни за престъпления и правят анализи, антимафиотите само обират овации със зрелищни акции. След създаването на ДАНС обаче тройната коалиция направи опит да обезличи ГДБОП и даде част от функциите й на агенцията. В крайна сметка последвалата реформа в контраразузнаването доведе до изчистване му от полицейските функции. Така през последните 2 г. беше постигнат баланс между агенцията и дирекцията за борба с организираната престъпност.

Според депутати от опозицията, ако са верни слуховете за промяна във функциите на ДАНС и прехвърлянето на част от тях към ГДБОП или други структури в МВР, това ще е голяма грешка и отново ще внесе смут в системата. Става дума наистина за различни служби, посочват те. ДАНС е информационно-аналитична. Тя събира информация за престъпления, анализира я и подава вече направените разработки МВР, където службите имат полицейски правомощия.  Дали са само слухове или истини, предстои да се разбере съвсем скоро, когато бюджетът на ДАНС ще влезе за гласуване в Народното събрание, пише Стандарт.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 26| 5169 |19.10.2011 Екипът на Кадиев - все бивши, вкл. и от ДАНС . 12| 4581 |20.09.2011 И ДАНС събирала дарения като МВР . 8| 5948 |07.09.2011 Депутатите не се разбраха за "Гражданска отговорност" . 25| 5143 |22.07.2011 Тодор Коларов: Гражданският съд ще контролира конфискациите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads