Реклама / Ads
4| 4987 |17.10.2018 НОВИНИ

В сигнал до МЗ: Поголовно назначават „калинки“ в „Медицински одит“

.
Шефката на МО Златица Петрова се върна на робата преди да е приключила проверката на прокуратурата
Поголовно се назначават „калинки“ в Изпълнителна агенция „Медицински одит“. Това се казва в сигнал до здравното министерство, с който Фрог разполага. Припомняме в, че ведомството в момента се проверява от прокуратурата за прикрити десетки смъртни случаи на пациенти. В множество публикации ви разказахме някои от тези случаи. Описахме и порочните практики, по които се извършват проверки за лекарски грешки и финансови злоупотреби.
 

От поредния сигнал за дейността на агенцията става ясно, че там продължава „да ври и кипи“. На първо място в сигналът се коментират незаконосъобразни назначения на служители, на ръководни длъжности в Агенцията – например на Главен секретар, директор дирекция АПФИО (Обща администрация), началник отдел в дирекция ОКА (специализирана администрация).

 

За позицията на „Главен секретар“, Законът изрично гласи, че следва да се осъществи с конкурс, като членовете на комисията, която следва да го проведе, се избира от Министерски съвет (чл. 10б, ал. 3 от Закона за държавния служител.).  Главния секретар е най – висшия експертен пост в администрацията, но в случая г-н Велчовски се оказа назначен без конкурс, което само по себе си е нарушение на всички закони.

 

 За други позиции /напр. директор на дирекция/, не се е извършвал конкурс, а процедура на подбор. Когато обаче се извършва подбор, в него е задължително да се включат всички служители, които отговарят на изискванията за заемане на длъжността. Целта е да се подбере най-подходящият човек за позицията. Неясно защо, но напълно незаконосъобразно не са включени други служители освен предварително „избраните“ за съответното място. А за всяко от тях е имало други служители в Агенцията, някои от които с опит, надвишаващ този на заелия длъжността.

 

Конкурсното начало по смисъла на Закона за държавния служител е изцяло погазен и то за ключови позиции в агенцията. Подозират се лични симпатии от най-високо място при кадруване. Всяка, дори и повърхностна проверка на сезираните служби Инспекторат биха доказали, че структурата е пълна с “калинки”, признаха пред Фрог редови служители на „Медицински одит“.

 

Има и още нещо-служители от общата администрация са принудени да пишат актове, въпреки, че разполага с цели три специализирани  дирекции за същото. По този повод множество административно-наказателни производства са опорочени още със съставянето на тези актове. В Устройствения правилник на агенцията, който по същността си е подзаконов нормативен акт, се указват правомощията на всяка дирекция. В него две от дирекциите в „Специализирана администрация“ могат да извършват и проверки, и да съставят актове, докато третата може само да извършва проверки.

 

В същото време обаче, членовете на тази дирекция съставят актове редом с останалите си колеги, без изобщо да се съобразяват, че нямат „законова власт“ за това. Всички, които са получили актове, съставени от служители на дирекция ОКА от Изпълнителна агенция „Медицински одит“, са били категорично незаконосъобразно санкционирани и могат, дори ги призоваваме да потърсят отговорността на държавата по съответния ред.

 

Дирекция АПФИО (Обща администрация) въобще пък не може и да извършва проверки и да съставя актове. Нормално, наричаща се обща администрация, е тя да няма контролни функции. Настоящият директор на дирекция обаче, който по наши сведения е бивш депутат, от заемането си на поста през януари 2018, е извършил множество проверки в лечебни заведения и е съставил множество актове.

 

Според юристи те могат с лекота да бъдат атакувани в съда. Нещо повече-забелязва се, че множество актове са написани като лавина за една болница в последно време, която иначе е била многократно проверявана досега.  Това кара служителите да си мислят, че става въпрос са организирана атака. Чудят се, тези нарушения, за които сега са съставени актове, не са ли забелязани досега от контролните органи.

 

Припомняме ви, че Фрог ви информира в множество публикации, за това, че контрольорите са принуждавани да докладват на началниците си за дадена проверка, преди да съставят акт. Това позволява да се въздейства върху проверката. От Агенцията след това уж промениха правилата под натиска на Върховна административна прокуратура.  Шефката на агенцията Златица Петрова бе отстранена, след като започна проверката на прокуратурата. Тя обаче се върна на работа преди държавното обвинение да е прикрючило работата си.

 

И какво се случва сега?  По дучите на служителите корекцията в контролната дейност се състои от това  че  вече контрольорите не пишат “доклади”, а отчети, и вече не докладват, а “се отчитат” на ръководството преди да напишат акт на който и да е нарушител. Де факто нищо не се е променило, признават чиновниците.

 

Екип на Фрог нюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3456 |10.10.2018 БСП внесе сигнал в прокуратурата за концесията на летище София . 4| 5002 |05.10.2018 Институциите се задвижват по сигнала на БОЕЦ срещу шефа на КПКОНПИ Пламен Георгев . 0| 3565 |04.10.2018 Пациенти от години сигнализират за проблеми с хемодиализата във Видин . 3| 4018 |28.09.2018 10 години от създаването на тел. 112: 44 млн. сигнала, едва 16 млн. са реални

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads