Реклама / Ads
23| 4971 |18.12.2014 НОВИНИ

Синдикът Велков: Френският посланик е гнил плод

.
Панайот Велков
Посланикът на Франция за мен лично е rotten, bad fruit (гнил, лош плод - от англ.). С тези думи синдикът Панайот Велков определя Н.Пр. Ксавие дьо Кабан в изложение по скандала „Белведере" до Министерството на правосъдието (МП).
 
Министерството започна да проверява синдика, след като дипломатът публично се усъмни в работата на съда по дело, по което Велков е синдик, и заяви, че в съдебната ни система има „гнили ябълки". Става дума за производство за фалит на фирмите „Белведере дистрибуция" и „Домейн Менада", дъщерни на френската „Белведере".

В обясненията си Велков потвърждава изложеното вече от съдия Румяна Ченалова, от която е назначен за синдик. Пише, че се е натъкнал на разминавания в сметките на дружествата. Данните от счетоводството на „Домейн Менада" сочели, че през 2011 г. има загуба за над 5,4 млн. лв., а според данъчната му декларация загубата била 2,4 млн. лв. За 2012 г. счетоводството показвало 1,1 лв. дългове, а декларацията - печалба от над 800 хил. лв. През 2013 г. осчетоводената и декларирана загуба се разминавали с 46 хил. лв. Синдикът установил, че основните клиенти на „Домейн Менада" са свързаните с нея „Белведере дистрибуция" (ответникът по делото за фалита), Винимпекс" и „Винарска къща Сакар". Оказало се, че за 2014 г. „Домейн Менада" е издало фактури на „Белведере дистрибуция" за над 5,3 млн. лв. И то, при положение че до 2013 г. дружеството дължи на „Домейн Менада" над 5,6 млн. лв.

По фактурите не бил платен и лев. Синдикът открил, че „Домейн Менада" продава на „Белведере дистрибуция" стока, произведена от последното дружество на цени под себестойността й. Загубата от тези сделки за 2014 г. надминавала 1,8 млн. лв. Освен това „Домейн Менада" имало задължения към доставчици от над 4 млн. лв. Длъжници й били и свързаните „Винимпекс" и „Винарска къща Сакар". „На въпросите защо никой не си е потърсил вземанията и защо никой не си плаща задълженията, френският инвеститор не ми е дал отговор. „Домейн Менада" има вземания за 11,4 млн. лв., които са несъбираеми", посочва синдикът. Той уточнява, че дружествата са сключвали сделки зад гърба му. Оттам му обяснили, че предишната управителка Цветелина Николова ги източвала, пише "Труд".

„Това обаче не обяснява защо и след смяната й и назначаването на г-н Смирноф като управител на всички посочени дружества по никакъв начин не се променя политиката им", пише синдикът. Той цитира и гл. счетоводител на „Белведере дистрибуция", който му доверил, че се води нередовно счетоводство. Велков твърди, че не е сключвал договор за охрана на „Белведере" за 30 000 евро, както заяви френският посланик. „Всеки, който твърди обратното, е лъжец", пише синдикът.

Накрая уточнява, че настоява да бъде изслушан от министъра на правосъдието и от посланика на Франция, който определя като rotten, bad fruit.

Синдикът трябва да даде отговори и на други поставени му от МП въпроси до 14 дни. От МП съобщиха, че Велков е синдик по общо пет дела за несъстоятелност.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 4773 |14.12.2014 Христов Иванов: Френският посланик коректно ни посочи проблем . 4| 4336 |12.12.2014 Съдия от ВСС: Трябваше френският посланик да каже за проблемите, за да има проверки . 25| 6872 |10.12.2014 Съдия Ченалова: Не съм "гнила ябълка", а синдикът Велков е супер . 26| 5838 |05.12.2014 Френският посланик: Съдебната ви система гони инвеститорите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads