Реклама / Ads
15| 5082 |30.09.2014 НОВИНИ

Синдикати алармират: Квесторите разпродават активи на ТБ "Виктория"

.
КТБ
Работодатели и синдикати алармират за разпродажба на кредити на ТБ „Виктория“, която влиза в групата на поставената под специален надзор „Корпоративна търговска банка“. В писмо до медиите се казва, че подобни действия ще доведат до ликвидация на банката, а не до нейното оздравяване.Социалните партньори се обръщат към Българската народна банка дали реално е обявен срок до 1 октомври за подаване на оферти от търговските банки у нас за закупуване на кредити на ТБ „Виктория“.

“Ние сме шокирани и крайно обезпокоени от това съобщение. За нас е непонятен стремежът да се сключат необратими разпоредителни сделки, след които може да се окаже невъзможно банката да възобнови дейността си, преди да е постановено решение за съдбата й от овластения за това орган и без да е представен план за мерките, разчет или оценка за очакваните резултати”, коментират работодатели и синдикати.

 

Те твърдят, че по непотвърдена информация офертата е била изпратена и на други юридически лица, освен банки, които нямат качество на финансови институции. Социалните партньори подчертават, че според финансови експерти подобни действия са в грубо нарушение на Закона за кредитните институции (ЗКИ). По техните думи въпросната разпродажба на кредити е ликвидационна, а не оздравителна процедура.

 

“Кредитите са активи, които се осребряват само при несъстоятелност, т.е. подобна процедура може да се прилага само в рамките на производство по несъстоятелност, след евентуалното отнемане на лиценза на банката”, са казва още в писмото.

 

„От друга страна, при цялото ни уважение към квесторите на ТБ „Виктория“, те са квестори, а не синдици. Те не разполагат с ликвидационни правомощия. Според ЗКИ, квесторите имат само оздравителни правомощия”, се допълва още в него.

 

Представителите на работодателите и синдикатите у нас смятат, че прозират „целенасочени действия“, които целят не оздравяването на ТБ „Виктория“, а нейната ликвидация извън нормалната процедура по несъстоятелност.

 

“Можем само да се питаме с каква цел се предприемат подобни действия за банка, за която от предишни доклади на квесторите знаем, че е в добро състояние и дори самото й поставяне под особен надзор беше изключително спорно”, посочват те.

 

В писмото работодателите и синдикатите се обръщат към управителя на БНБ Иван Искров. “Уважаеми г-н Искров, социалните партньори изразяват своя остър протест срещу предприетите действия по отношение на кредитния портфейл на ТБ „Виктория“. Отговорно заявяваме, че подобни действия са скандални и водят до унищожаване на банката, а не до нейното оздравяване”.

Социалните партньори настояват Управителният съвет на централната банка да излезе с позиция по отношение на предприетите действия от страна на квесторите на ТБ „Виктория“. Освен това те настояват за спиране на тези действия.

 

“Също така, Ви уведомяваме, че при цялото ни нежелание да създаваме предпоставки за обществено напрежение, в случай че подкрепите незаконните действия на квесторите или ни отговорите с мълчалив отказ от позиция, ще бъдем принудени да поискаме незабавното Ви отстраняване от заеманата от Вас длъжност”, завършват представителите на работодателите и синдикатите.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 30| 4398 |04.09.2014 Синдикати: Да се въведе цена на тока за бедни и богати . 19| 5415 |08.08.2014 Синдикатите правят звено за оздравяване на КТБ . 18| 11092 |01.08.2014 Обръщение на временно отстраненото Ръководство на КТБ АД по повод на доклада на квесторите . 7| 4868 |01.08.2014 Синдикатите солидарни с президента

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads