Реклама / Ads
47| 5933 |21.11.2011 НОВИНИ

Синдикатите: Оставете Тотю; Дянков да си ходи!

.
Протестът на 30 ноември нямал за цел да бута правителството, а да покаже на управляващите, че повечето българи не приемат антикризисната мярка с вдигането на пенсионната възраст с една година.
 

Започнало е допитване до всички дружества и компании за включването им в общо национални протестни действия, съобщиха по БТВ Пламен Димитров от КНСБ и Димитър Манолов от КТ “Подкрепа”. Според тях протестът няма за цел да бута правителството, но да покаже,  че повечето българи не приемат антикризисната мярка с вдигането на пенсионната възраст с една година. Това не е реформа в дългосрочен план, а мярка за закрепяне на бюджета, категоричен бе Пламен Димитров.

Тази позиция бе подкрепена и от представителя на Българската стопанска камара Григор Димитров, според когото правителството трябва да помисли за цялостни и ефективни промени в  осигурителната система. Вдигането на възрастта за пенсиониране с 1 година няма да реши проблемите на пенсионната система. Причината е, че има натрупани от години много деформации – сред които правилата за ранното пенсиониране и инвалидното пенсиониране, от което досега са се възползвали 420 хиляди души. Правителството иска само свиване на разходите, а не се говори за откриването на  нови работни места и борбата с младежката безработица у нас, която е с 2 пъти по-голяма от тази в ЕС. Вдигането еднократно на пенсионната възраст не решава проблема в дългосрочен план, заяви Григор Димитров.

Според синдикатите правителството трябва да вземе други решения за запълване на бюджета, сред които събиране на плащанията от некоректни длъжници, които към този момент са в размер на 1 млрд. и 100 млн. лева. Трябва да се мисли за борба със сивия сектор, увеличение на максималния осигурителен праг и други подобни промени за дългосрочно подобряване на системата, допълни Пламен Димитров.

Можехме да ускорим стачката в БДЖ преди изборите, но не го направихме, за да не ни обвинят в спекулации, каза на свой ред Димитър Манолов и добави, че не синдикатите, а управителите на БДЖ ще са виновни за евентуалното затъване на дружеството след стачката, която започва на 24 ноември.

Пламен Димитров обяви, че във вторник в КНСБ ще се проведе среща с десетки кметове за това как спрените влакове ще се отразят на хората в населените места. Не става въпрос за спрените по време на стачните действия влакове, а за тези, които ръководството на БДЖ по принцип орязва, каза Димитров.

Синдикатите се обединиха около мнението, че една оставка на социалния министър няма да реши проблемите. Затова пък била нужна оставката на финансовия министър Симеон Дянков, категорични са те.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 88| 5860 |20.11.2011 Синдикатите: Пипнеш ли "клас", падаш от власт! . 52| 7201 |18.11.2011 "Подкрепа": Премиере, прибирай си Дянков! . 16| 5433 |16.11.2011 Е. Хърсев: Дянков правилно се адаптира към най-лошия сценарий . 9| 4753 |14.11.2011 РЗС се срещат с Дянков; правят му предложения

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads