Реклама / Ads
40| 5112 |19.01.2011 НОВИНИ

Сините показаха 5 червени картона на Борисов

.
Пет условия постави Синята коалиция, за да подкрепи правителството, след като премиерът Бойко Борисов реши сам да поиска вот на доверие за цялостната си политика, игнорирайки планирания от БСП вот на недоверие.
 

Сред условията са спиране на проекта "Белене", даване на приоритет на проекта "Набуко" пред "Южен поток", въвеждане на фискален борд и освобождаване на сътрудниците на Държавна сигурност от всички нива в държавата, както и продължаване на реформите.

Очакваме отговор на премиера още днес, в противен случай няма да подкрепим правителството, заяви в сряда съпредседателят на Синята коалиция и лидер на СДС Мартин Димитров.

Той допълни, че на цял свят ще стане ясно, че "Атака" е политическа сила, която крепи кабинета Борисов".

В същото време зам.-председателят на ДПС Христо Бисеров заяви, че ще настояват за тайно гласуване на вота на доверие, който ще поиска премиерът. Според Бисеров само тайното гласуване може да даде реална картина за подкрепата в парламента. Ако премиерът иска да покаже, че зад себе си има подкрепа, нека позволи на народните представители да гласуват тайно, призова Бисеров.

Той предупреди, че вотът на доверие няма да може да потуши скандалите около използването на СРС.

Вотът може да бъде успешен, само ако "Атака" категорично застане зад премиера, коментира Бисеров. Всъщност крайният резултат от вота на доверие ще бъде, че "Атака" ще повиши цената си, посочи заместник-председателят на ДПС. Той допусна, че внасянето на вота на доверие може да е идея на самата "Атака".

Той допълни, че мъжкото поведение е вотът да бъде поискан, след като съответните органи отговорят на въпроса дали са автентични разпространените скандални разговори на хора от властта.

ДПС няма да подкрепи вота на доверие, каза Бисеров.

Към момента безрезервна подкрепа за правителството са обявили само от "Атака". Това е станало веднага, след като снощи Борисов е съобщил пред Изпълнителната комисия на ГЕРБ, че ще иска вот на доверие от Народното събрание. Гласовете на ГЕРБ и "Атака" са напълно достатъчни за оцеляването на правителството.

Причината премиерът Бойко Борисов да поиска вот на доверие към кабинета е, че не иска да участва в готвения от БСП вот на недоверие по повод скандала със записи, стана ясно от изявленията на депутата от ГЕРБ и член на Изпълнителната комисия на партията Павел Димитров.

Борисов "не желае да участва в един вот на недоверие от провалили се политици и от хора, свързани с организираната престъпност“, заяви Димитров пред БНТ в сряда.

“На второ място той иска да стане ясна за хората истината, защото винаги е говорил истината, дори използва други думи и каза: “Аз съм играл винаги в истински мачове и за това искам да се разбере, да видят хората, кои подкрепят правителство и кои не го подкрепят, и кои искат да се върне тройната коалиция на власт или Първанов да управлява със служебно правителство“, преразказа изказването на лидера си Димитров.

“Впечатлиха ме думите на премиера, който каза, че ние не сме дошли на власт, за да крадем и че той не иска да бъде премиер за 10 месеца или една година. И за това иска тази истина да се каже на хората, да се види, да се разбере кой подкрепя това правителство и кой е срещу него. Предизвикателствата са основно към Синята коалиция”, коментира депутатът от ГЕРБ.

Борисов ще иска вот на доверие за цялостната политика на правителството, игнорирайки скандала с изтеклите записи от СРС-та, които пораждат основателни подозрения, че той и заместникът му Цветан Цветанов покровителстват контрабандата.

Междувременно съпредседателят на Синята коалиция Иван Костов коментира пред БНТ, че ако премиерът последва съвета на сините да защити интересите на страната, те ще го подкрепят. “Даването на гаранции за проекта "Набуко" и спирането на строежа на АЕЦ "Белене" е въпрос на едно решение на Министерски съвет“, посочи Костов.

“Трябва да се снеме мишената, върху която е прицелен огънят, както направихме, когато бях министър-председател“, каза Костов, визирайки Цветан Цветанов. Той припомни, че тогава е трябвало да се освободи от някои министри, но е успял да изкара целия мандат.

“Борисов трябва да влезе в истинска битка с тройната коалиция, с нейните кадри“, каза Костов и допълни, че управляващите трябва да извадят хората на тройната коалиция от службите. "Трябва да се влезе в специалните служби, трябва да се влезе в МВР. От там трябва да бъдат махнати всички представители, не само на ДС, представителите на тройната коалиция, които са на ключови места, през които вероятно по някакъв начин, заобикаляйки, е изтекла информацията, трябва да напуснат това управление, за да бъдат сигурни ГЕРБ, че затварят тези възможности да бъдат провокирани", коментира Костов.

“Президентът Георги Първанов, неговият съветник Цвятко Цветков, Алексей Петров, заедно с други бивши служители на Държавна сигурност са хората, които задават темата понастоящем“, посочи той.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 23| 6095 |13.01.2011 Сините задвижиха комисията "Г. Оряховица" . 78| 7232 |08.01.2011 Сините искат Надежда за президент . 110| 7057 |07.01.2011 До 40 дни обявяват кандидатите за президент на "сините" . 3| 4898 |06.01.2011 Свършиха ваксините срещу хепатит А

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads