Реклама / Ads
3| 4647 |25.10.2023 НОВИНИ

Скандали в ООН и искане на оставки. Какво знаем на 19-ия ден от войната между Хамас и Израел?

.
Антониу Гутериш
Израел призовава за оставката на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш; Израел засилва бомбардировките.
 

Израел призова генералния секретар на ООН Антониу Гутериш да подаде оставка, след като Гутериш заяви, че "ужасяващите атаки" на Хамас срещу Израел на 7 октомври не могат да оправдаят "колективното наказание на палестинския народ". Нападението срещу Израел не е станало "във вакуум" и е последвано от "56 години задушаваща окупация" на палестинския народ от страна на Израел, каза той.


Гутериш предупреди, че ситуацията в Близкия изток става все по-тежка с всеки изминал час. В забележките си, направени на заседанието на Съвета за сигурност на ООН във вторник в Ню Йорк, Гутериш призова за незабавно прекратяване на огъня и предупреди, че конфликтът може да се разпространи и в други части на региона.

 

Посланикът на Израел в ООН Гилад Ердан заяви, че Гутериш трябва да подаде оставка, като нарече речта "шокираща". Той заяви, че тя показва, че лидерът на ООН е "напълно откъснат от реалността в нашия регион и че гледа на клането, извършено от нацистките терористи от Хамас, по изкривен и неморален начин".


Външният министър на Палестинската автономия Рияд ал-Малики, съперник на Хамас, осъди бездействието на Съвета за сигурност на ООН. "Продължаващите масови убийства, които се извършват умишлено, систематично и жестоко от Израел - окупационната сила - срещу палестинското цивилно население под незаконна окупация, трябва да бъдат спрени. Наш колективен човешки дълг е да ги спрем", заяви той.


САЩ и Русия представиха в ООН съперничещи си планове за подпомагане на палестинските цивилни граждани. И двете страни искат резолюции на Съвета за сигурност на ООН за справяне с недостига на храна, вода, медицински консумативи и електричество в Газа. Но САЩ, които се противопоставят на прекратяването на огъня, призоваха само за паузи, които да позволят навлизането на помощи в Газа, докато Русия иска хуманитарно прекратяване на огъня. Същата Русия вече близо две години води война срещу Украйна и избира цивилни граждани. 


Във вторник Израел засили още повече въздушните удари по Газа, като през изминалия ден нанесе 400, в сравнение с 320 предишния ден. Израел заяви, че са убили командири на Хамас и са поразили бойци, които са се подготвяли да изстрелят ракети към Израел, както и че е поразил командни центрове и тунелна шахта на Хамас.

 

Израелските военни също така заявиха, че са осуетили нападение на група подводничари от Хамас, които са се опитали да проникнат в Израел на плаж северно от Газа.

 

Осем камиона с помощи бяха допуснати в Газа късно във вторник, съобщи палестинският Червен полумесец, докато президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че усилията да се достави помощ през пропускателен пункт от Египет "не са достатъчно бързи". По-рано ООН съобщи, че около 20 камиона не са успели да преминат в Газа от Египет през пропускателния пункт Рафах.


Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви, че страните все още трябва да изпращат хуманитарна помощ за Палестина по време на изказването си в Съвета за сигурност на ООН. "Призоваваме всички страни" да изпращат хуманитарна помощ за Газа, каза той. "Цивилният е цивилен", каза Блинкен и добави, че палестинските цивилни "трябва да бъдат защитени".


Израелският военен говорител Даниел Хагари заяви, че военните са "готови и решени" за следващия етап на конфликта, като добави, че очакват допълнителни политически инструкции.

 

В съвместна медийна изява с френския президент израелският премиер Бенямин Нетаняху заплаши "ужасни последствия" за Хизбула в Ливан, ако тя реши да се включи във войната по значим начин. Нетаняху заяви, че Хамас трябва да бъде унищожен и предупреди, че войната може да отнеме известно време. Той заяви, че след приключването ѝ никой няма да живее "под тиранията на Хамас".


Еманюел Макрон призова за освобождаване на заложниците и заяви, че тероризмът е общ враг на Израел и Франция. Той заяви, че срещу тероризма трябва да се води борба без милост, но с правила.


Представители на САЩ разработват план за евакуация на американците от Близкия изток, в случай че конфликтът се разпространи в по-широк регион на фона на боевете в Газа. Говорителят на Белия дом по въпросите на националната сигурност Джон Кърби подчерта, че макар да няма "активни усилия" за евакуация на американци извън чартърните самолети, излитащи от Израел, би било "безотговорно" да не се планира широк спектър от възможности.


85-годишната Йочевед Лифшиц, която беше освободена от Хамас в понеделник, след като беше отвлечена при нападението срещу Израел на 7 октомври, заяви на пресконференция, че е "преминала през ада". Тя разказа на репортерите, че е била заловена от бойци на Хамас на мотоциклети, бита с палки и принуждавана да ходи пеша. По-нататък тя описа условията в тунелите, където е била държана, където според нея хората са се отнасяли с нея "нежно" и "са се грижили за нашите нужди".

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3982 |25.10.2023 Отново стотици случаи на COVID-19 в последното денонощие . 0| 3915 |25.10.2023 Времето се задържа слънчево и днес . 18| 9086 |25.10.2023 С Кремъл и Лукойл е така: Докато двама се карат, третият - Бог да го прости . 5| 4098 |24.10.2023 Гутериш осъди нарушенията на международното право в Газа, настоя за хуманитарно примирие

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads